Minder energieverbruik De Witte Dame

Het Eindhovense historische rijksmonument De Witte Dame is vernieuwd op het gebied van de installatietechniek. Hiervoor heeft advies- en installatiebureau Van Hout gezorgd.

Een van de huurders, Fontys Hogescholen, had bijvoorbeeld specifieke wensen met betrekking tot de luchtkwaliteit. Daarnaast was een gunstiger energielabel gewenst, gelet op de verduurzaming en de beheersing van de energiekosten.

Flexibel klimaatsysteem

Daarom heeft Van Hout samen met ESCo Ovvia gezocht naar een technisch, financieel en maatschappelijk verantwoorde oplossing. De exploitant van De Witte Dame wilde een klimaatsysteem dat flexibel kan inspelen op wisselende gebruiksdoeleinden van de ruimtes. Om de beste klimaat- en energieprestaties te realiseren, is gekozen voor een zeer energiezuinig ventilatiesysteem op basis van warmteterugwinning en vraagsturing. Daarnaast komt de duurzame warmte en koeling van warmtepompen en de stadsverwarming.

Transparant energieprestatiecontract

De garanties op de energieprestatie en het binnenklimaat zijn vastgelegd in een transparant energieprestatiecontract. Van Hout biedt een prestatiegarantie van 10 jaar op de kwaliteit van het binnenklimaat en het energieverbruik. “Worden de doelstellingen niet behaald, dan compenseren wij de opdrachtgever”, vertelt mede-eigenaar Jan van Hout. “Dit stelt de exploitant in staat zijn huurders optimale klimaatbeheersing te bieden, zonder onverwachte kosten.”

Reductie van 20%

De verduurzaming zorgt voor reductie van de CO2-uitstoot van meer dan 20%. Daarnaast is het energielabel van D naar A gegaan. De Witte Dame is het eerste rijkmonument van Eindhoven met een dergelijk label. Als onderdeel van het prestatiecontract beheert en monitort Van Hout de totale installatie op afstand. De implementatie duurde 9 weken. Inmiddels is de luchtkwaliteit significant verbeterd, met een comfortabel binnenklimaat en gezondere werkplekken als resultaat.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Eindhoven, Noord-Brabant