Energiezuinigste datacenter van Nederland

Het ICT-bedrijf Cegeka gaat naar eigen zeggen het meest energiezuinige datacenter van Nederland bouwen. Dit center komt in Sittard-Geleen en kost meer dan 10 miljoen euro.

Europees datacenterspecialist ICTroom uit Lijnden ontwerpt en bouwt het zeer energie-efficiënte datacenter, dat tegen juni 2015 operationeel zal zijn. Dit gebouw gaat het label Tier 3 dragen. Dit betekent dat de technische infrastructuur volledig is opgebouwd, waardoor elk onderdeel kan worden onderhouden en vervangen zonder impact op de IT-systemen.

Reductie energieverbruik koelinstallatie

De keuze is hierbij gevallen op de hoogst efficiënte componenten, op het gebied van elektrische infrastructuur en koeling. Zo zal een redundante koelinstallatie het datacenter koelen met koude buitenlucht met behulp van een indirect Air2Air-principe van GEA. Dit reduceert het energieverbruik van de koelinstallatie met een factor 7 in vergelijking met klassieke koeling en is geen verontreiniging mogelijk van de IT-apparatuur.

Als de bouw voltooid is, verzorgt ICTroom het onderhoud en het beheer van de technische installaties. “ICTroom heeft met Cegeka het datacentrum opgebouwd uitgaande van een optimale total cost of ownership, waarbij de energiekosten de belangrijkste leidraad zijn geweest. Hierdoor is er minimale verspilling en komt vrijwel alle energie direct ten gunste van de IT-apparatuur”, legt ICTroom accountmanager Johan Claes uit. “De toepassing van zonne-energie zorgt ervoor dat er minder energie uit het net betrokken hoeft te worden. Het onderhoudsprogramma van ICTroom waarborgt dat deze energiedoelstellingen voor Cegeka geoptimaliseerd blijven.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Sittard-Geleen, Limburg