Alkmaar voorloper met duurzame energie

Met een duurzame energieopwekking van ruim 5% hoort Alkmaar op dit gebied bij de voorlopers van Noord-Holland. 

Dit bleek uit de evaluatie die het Servicepunt Duurzame Energie, met behulp van Enervisa, voor deze Noord-Hollandse gemeente heeft uitgevoerd. Hierbij is de bijdrage van de biomassa energiecentrale niet meegerekend.

“In 2011 is Alkmaar gestart met het Alkmaars Energieprogramma”, vertelt wethouder duurzaamheid Jan Nagengast (CDA). “De effecten daarvan worden hiermee wel degelijk zichtbaar. Met dat programma zijn we in staat geweest om de bewustwording te vergroten en de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid onder de aandacht te brengen. De landelijke ambitie voor duurzame opwekking van energie in 202 is 14%. Dat getal komt voor Alkmaar steeds meer in zicht.”

1,5% energiebesparing

Uit de monitoring van Enervisa blijkt dat er 27 projecten zijn uitgevoerd in de periode Energieprogramma: van oktober 2011 tot en met december 2013. Naast 5% duurzame energieopwekking wordt hiermee 1,5% energiebesparing bereikt. Het warmtenet levert hierin een belangrijke bijdrage. Inmiddels heeft het HVC Warmtenet een lengte van 12 kilometer en zijn er ruim 500 woningen en meer dan 80 bedrijven op aangesloten.

€ 13 miljoen en 140 fte

Daarnaast is dankzij deze manier van energieopwekking indicatief ruim € 13 miljoen geïnvesteerd en heeft dit indicatie voor 40 ft aan werkgelegenheid in beheer en onderhoud opgeleverd. Daarnaast 100 fte voor productie en installatie van de energiesystemen.

Het Servicepunt Duurzame Energie ondersteunt in opdracht van de provincie Noord-Holland gemeenten in die provincie bij de uitvoering van het klimaatbeleid. DWA en SME Advies voeren dit Servicepunt uit.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA

Meer nieuws uit Alkmaar, Noord-Holland