‘Innovatieve financieringsvormen en kennis delen’

“Als je gaat bouwen, streef dan naar materiaalgebruik dat bijna volledig cradle-to-cradle is. Bij de sloop moet alles hergebruikt kunnen worden”, zegt Jan Maas, initiatiefnemer van een zelfvoorzienende modelwoning in het Gelderse Meteren.

Afgelopen zomer besteedde DuurzaamGebouwd.nl al aandacht aan dit project, met het artikel ‘Zelfvoorzienende woning van natuurlijke materialen’. Inmiddels heeft Rabobank Betuwe West hierover het bovenstaande filmpje gemaakt, waarin adviseur coöperatie en mvo Henk Bolt en Maas aan het woord komen.  Hierin is ook de bouw van het huis te zien.

Totaal ander concept

“Ik wilde graag een woning in de boomgaard hebben”, legt Maas zijn bouwwerk uit. “Elke normale bouw zou per direct worden afgekeurd. Daarom hebben we een totaal ander concept hebben opgezet. De gemeente is daarin meegegaan.” Bij de bouw was zijn uitgangspunt energiepositief. “Deze woning is zelfvoorzienend: geen wateraansluiting, geen gasaansluiting, geen rioolaansluiting. Wel een elektrische aansluiting, want is lever stroom.”

Initiatief nemen en gewoon beginnen

Bolt vindt dit een prachtig voorbeeld van duurzame bouw. “Je hebt wel iemand nodig die het lef heeft om dit te starten. Het bijzondere van duurzaamheid is dat het tot stand komst doordat allerlei private partijen, bedrijven en burgers, initiatieven nemen en er gewoon mee beginnen.”

“We moeten al bank nadenken over hoe we dit soort projecten financieel mogelijk kunnen maken. Dat kan zijn met een Groenfinanciering, maar misschien moeten er nieuwe innovatieve financieringsvormen bijkomen”, vertelt Bolt. “Het kan ook door kennis te delen. Binnen Rabobank is veel kennis over duurzaamheid beschikbaar en we kennen natuurlijk veel partijen. Als we die partijen met elkaar kunnen verbinden, dan is er veel te realiseren.”

Deel dit artikel

permalink