Vijf miljoen gratis voorlopige energielabels

Vijf miljoen huiseigenaren ontvangen gratis een voorlopig energielabel voor hun huis. Het voorlopige label kan via internet geactualiseerd worden tot een definitief label.

Het voorlopige energielabel geeft een indicatie van hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Daarnaast maakt het duidelijk wat er nog mogelijk is om energie te besparen. Het voorlopige label is gebaseerd op openbare gegevens uit het Kadaster, zoals de grootte van het huis en het bouwjaar.

Van voorlopig naar definitief

Zo’n voorlopig energielabel kan actueel worden door als huiseigenaar naar de website Energielabelvoorwoningen.nl te gaan. Maatregelen die inmiddels zijn getroffen zoals isolatie, dubbel glas en meer kunnen hier worden doorgevoerd. Het voorlopige label kan worden omgezet in een definitief label door digitaal bewijs als foto’s en nota’s te uploaden, waarna een zelfgekozen erkend deskundige dit beoordeelt. De deskundige hoeft niet aan huis te komen.

Helpdesk energielabel

Bij het voorlopige energielabel wordt een folder meegeleverd en bij het actualiseren is via internet uitleg beschikbaar. Tevens is er een helpdesk, via telefoonnummer 0800-0808 en via het e-mail adres helpdesk@energielabel.nl.

Boete

Het definitieve label is verplicht bij verkoop of verhuur van een huis en wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Verkoper of verhuurders die na een herinnering geen label regelen en verkopen of verhuren, hangt een boete van maximaal 405 euro boven het hoofd.

Deel dit artikel

permalink