Europees kennisproject biedt workshops aan

Het Europese kennisproject over duurzame energie in stedenbouwkundige ontwikkelingen (SUSREG) gaat naar volgende fase.

De afgelopen anderhalf jaar hebben binnen dit project stedenbouwkundigen van gemeenten en regio’s uit 6 Europese landen kennis opgedaan over wat nodig is om duurzame energie en energie-efficiëntie een vaste plek te laten krijgen in stedenbouwkundige plannen.

Projecten op wijkniveau

Naast technische oplossingen is in 6 masterclasses aandacht besteed aan financiële mogelijkheden en het betrekken van stakeholders vanaf het begin van de ontwikkeling. Deze kennis heeft zijn praktische weerslag gevonden in projecten. De schaalniveaus van deze projecten varieerden van wijkniveau in Tsjechië en Cyprus, districtsniveau in Spanje tot regioniveau in Italië, Denenmarken en Nederland.

Workshops door gebundelde kennis en ervaring

Dit geldt als volgende fase voor het SUSREG-project. De verkregen kennis en praktische ervaring zijn gebundeld en worden in ieder land met workshop landelijk aangeboden aan stedenbouwkundigen. In Nederland wordt deze workshop Energierijke Stedenbouw georganiseerd in Deventer (op 12 februari) en Utrecht (op 11 maart), in samenwerking met BNSP, Isocarp en MUAD. Door de Europese subsidie kunnen de kosten van deelname laag gehouden worden.

In april 2013 startte het EU-project ‘Stimulating Sustainable Regional Development bij means of a Structured Process Approach’, kortweg: SUSREG. Doel van dit project is om een impuls te geven aan duurzame regionale en stedebouwkundige planning. Er doen 17 partners uit 9 regio’s in 6 EU-landen mee, met uit Nederland Stadsregio Arnhem Nijmegen, Omgevingsdienst Midden-Holland en Hogeschool Utrecht. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht