'Comfort als belangrijke energieverbruiker'

“Comfort, ICT en verlichting zijn de drie voornaamste energieverbruikers”, vertelde Xibeo-directeur Guido van Hoorn op de vakbeurs Facilitair in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch.

Tijdens zijn presentatie op deze beurs liet Van Hoorn weten dat 70% van de utiliteitsgebouwen niet energiezuinig is ingesteld. “Dit komt vooral door tegengestelde belangen. Door de verwarming in de winter een graadje warmer te zetten, zitten de gebruikers van utiliteitsgebouwen net wat comfortabeler.”

Daarom is comfort, naast ICT en verlichting, in zijn ogen een van de drie voornaamste energieverbruikers. Hij pleit voor betere regeltechniek en een betere warmwatervoorziening. “We hebben al regelmatig meegemaakt dat het klimaat in een ongebruikte vergaderzaal wel dag en nacht wordt geregeld. Sommige bedrijven beschikken over de beste apparaten op het gebied van regeltechniek, maar maken onvoldoende tot geen gebruik van de mogelijkheden. Comfort en energiebesparing zijn echt geen water en vuur.”

Gezond binnenklimaat terugverdienen

Alklima’s Martijnen van Leerdam (zie foto) haakte hierop in door te vertellen hoe een gezond binnenklimaat binnen 5 jaar kan worden terugverdiend. “De bouw is echter nog te veel gericht op het binnenhalen van nieuwe opdrachten. De focus moet eigenlijk naar de exploitatiefase. Daarom pleit ik voor een duurzame relatie tussen de onderhoudspartij en de eindgebruiker.”

In zijn ogen zijn er diverse manieren om energie te besparen zonder concessies te doen aan het comfort. “Gebruik bijvoorbeeld een warmtepomp in plaats van een airconditioner. Een warmtepomp verhoogt niet alleen het comfort – doordat het per kamer instelbaar is – maar verhoogt ook de waarde van het vastgoed.”

Gebouwinformatie eenvoudig digitaal raadplegen

Hevo had op zijn stand aandacht voor de Gebouwhulp. Door alle voor het gebouw beschikbare productinformatie via deze webapplicatie te uploaden – zoals onderhoudsvoorschriften, bedieningsvoorschriften en garantiecertificaten – kunnen eigenaren, beheerders en gebruikers deze informatie eenvoudig digitaal raadplegen.

“Dit scheelt stapels papier, propvolle ordners en honderden MB’s aan opslagruimte”, legde senior adviseur Erwin Kamminga uit. “Door zelf een menu in te stellen kun je eenvoudig naar alle documenten navigeren, specifiek voor elk pand. Alles staat in deze Gebouwhulp: van de kleur baksteen tot het type bureaustoel en het alarmsysteem. Bij gebreken is de benodigde informatie in maximaal 4 klikken binnen handbereik.”

Daarnaast is het mogelijk gegenereerde QR-codes te linken aan specifieke documenten, die in de Gebouwhulp staan. “Door een QR-code op, onder of naast de cv-ketel te plaatsen krijg je zo direct een link naar relevante informatie als telefoonnummers van de leverancier, onderhoudsmonteur of interne contactpersonen.”

Kostenbesparing met airco-controle

STB vroeg in de Brabanthallen onder andere aandacht voor het onderhoud aan airconditioningssystemen. Dit bedrijf richt zich op het technische beheer van werktuigbouwkundige installaties en is gecertificeerd voor de verplichte EPBD-Aircokeuring. “Volgens de nieuwe richtlijn moeten bedrijven eens in de 5 jaar hun airconditioningsysteem laten controleren”, legt sales engineer Leon Richard uit. “Deze verplichting geldt voor systemen met een koelvermogen op gebouwniveau van meer dan 12 kW.”

Volgens hem levert dit gebouwbeheerders kostenbesparing op. “Door voorgestelde energiebesparende maatregelen te nemen, zorg je voor minder energieverbruik en meer comfort voor de gebruikers van uw gebouw door een optimaal werk- en verblijfsklimaat.”

Prijs voor legionellaveilige douchekop

Tijdens deze beurs won de UV LifeShower van Uvidis de FGNoviteitenprijs gewonnen. Deze douchekop beschikt over een systeem dat legionellabeheer in collectieve drinkwaterinstallaties eenvoudiger maakt. De jury verklaarde met name onder de indruk te zijn van de combinatie tussen veiligheid en duurzaamheid.

De UV Lifeshower troefde onder meer het ScholenDossier van Coöperatie Digitaal Gebouw Dossier, de Straalpijpvergrendeling van Saval, Bimlink van Post en Eger en Portakabin van Titan Vision af. Vakbeurs Facilitair-organisator Holapress riep deze prijs in 2011 in het leven om de ontwikkeling van de vakgebieden facilitair management en gebouw te stimuleren.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant