Gebruik FSC-gecertificeerd hout vertienvoudigd

Het gebruik van FSC-gecertificeerd hout is in 15 jaar tijd vertienvoudigd. Ongeveer 30.000 bedrijven haakten aan bij dit internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam bosbeheer.

“We zijn trots op wat we hebben bereikt de afgelopen 20 jaar, we zijn van ver gekomen”, vindt Kim Cartensen,  directeur FSC-International. Cartensen weet dat er meer te bereiken is. “En dat is absoluut noodzakelijk voor de bossen.” Met 185 hectare gecertificeerd bos en 10% daarvan in de tropen is de voorraad aanzienlijk, maar het doel is om naar 400 miljoen hectare te groeien.

Grote stappen zetten

De situatie in Nederland verschilt niet veel. Ook hier worden grote stappen gezet, weet Liesbeth Gort, directeur FSC Nederland. “We werken samen met onze partners vanuit de markt en overheid om de bossen te redden. En we bereiken veel. De afgelopen 15 jaar is het gebruik van FSC-gecertificeerd hout in Nederland gegroeid van 4% naar circa 40%.”

Duizendste aannemer vormt mijlpaal

Onlangs vormde de duizendste aannemer met een FSC-certificaat een mijlpaal. Henny Best, directeur Bouwbedrijf de Lekstroom, noemde de certificering een bewuste keuze. “Als bouwbedrijf anticipeer je op de wensen van je klant. Als een opdrachtgever aantoonbaar gecertificeerd hout wil toepassen, doe je er als bouwbedrijf goed aan om deze stap te zetten”, vertelde Best.  

De houtsector innoveert

De Keten Award 2014 wordt uitgereikt tijdens het Nieuwjaarsevent van FSC. Het meest aansprekende bouwproject met FSC hout wordt hiermee beloond. Genomineerd zijn De Ontmoeting in Amstelveen, Olympia in Amsterdam en de fietsbrug over de A28, Harderwijk.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door FSC Nederland