Rau ziet in duurzaamheid groot probleem

“Duurzaamheid betekent geen verandering. Door certificeringen als BREEAM en LEED verplichten we ons om oude fouten te maken." Dit zei Thomas Rau, tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres. 

De 800 aanwezigen beoordeelden zijn presentatie met een 9, de hoogste score tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres. De exclusieve videobeelden van zijn presentatie zijn nu online te bekijken. Zie het bovenstaande filmpje.

“We moeten een businessmodel ontwikkelen voor de allergrootste groeimarkt ever: de krimp. Maar we komen zo niet verder. We krijgen het niet voor elkaar om een maatschappij te organiseren met de toekomst. Momenteel proberen we een maatschappij te organiseren voor de toekomst.”

I have a dream

In zijn presentatie ‘Het probleem duurzaamheid’ refereerde hij onder meer aan Martin Luther King. “Hij zei niet: ‘Jongens, ik heb een idee. Ik heb een strategie bedacht.’ Nee, hij zei: ‘I have a dream. Ik zie waar we naartoe moeten. Ik weet niet hoe we daar moeten komen, maar ik voel dat we daar moeten zijn.’"

Transformatie als doel

Voor Rau is duurzaamheid de oplossing om tot transformatie te komen. “Dat is het doel”, stelde hij. “Alles is namelijk tijdelijk, daarom is circulariteit het middel om tot dit doel te komen.”

Meer films van congres

Bent u ook naast de keynote van Rau ook benieuwd naar die van TU Delft-hoogleraar Hans de Jonge en Erik Koppe, gedeputeerde van de Provincie Limburg? Onder meer deze keynotes en de sfeerimpressie van ons congres staan op de terugblikpagina van het Duurzaam Gebouwd Congres. Dit congres vond 13 november plaats in het MECC te Maastricht.

Deel dit artikel

permalink