Integraal samenwerken voor energievoorzieningen van de toekomst

Markt overstijgend samenwerken en het doorbreken van verkokering moet, als we klaar willen zijn voor de energievoorziening van de toekomst. Dat vindt André Jurjus, directeur Netbeheer Nederland.

Volgens Jurjus is het ‘Actieplan Duurzame Energievoorziening’ hiervoor een goede eerste stap. Tientallen partijen ontwikkelden het plan om gezamenlijk de energiemarkt te transformeren voor een adequate energievoorziening in 2030.

Belangrijke rol

“Er is een belangrijke rol weggelegd voor architecten en de installatiebranche”, vindt Jurjus. Al in de ontwerpfase voor woonwijken of industrieterreinen moet rekening worden gehouden met energieneutraal bouwen, waarbij onnodig energieverbruik zoveel mogelijk moet worden teruggedrongen.

Integraal samenwerken

“De energiemarkt van de nabije toekomst is een lappendeken van lokale initiatieven. Het mooie is dat ook de bouwsector hier een constructieve rol in kan spelen.” Jurjus noemt als randvoorwaarde dat er meer integraal naar elektriciteit, gas en warmte wordt gekeken. Ook de samenwerking tussen bouwsector, producenten, energieleveranciers, netbeheerders en overheid moet volgens hem beter worden afgestemd.

Bekijk een conceptversie van het Actieplan Duurzame Energievoorziening.

Deel dit artikel

permalink