Start bouw duurzaamste woningen in Eindhoven

In 2020 moet Genderdal de duurzaamste wijk van Eindhoven zijn. Het project is uitgeroepen tot groene proeftuin om duurzame producten en technieken toe te passen.

De bestaande buurt wordt vanuit bewonerswensen verduurzaamd en op de plek van de gesloopte Aireyflats komt nieuwbouw. Afgelopen maandag 9 februari startte Woonbedrijf hier met de bouw van de eerste nieuwe huurwoningen voor een groep mensen die vanaf de start actief hebben meegedacht over het project. Het is het eerste woongebouw dat gebouwd wordt volgens het duurzaamheidsprincipes van The Natural Step (TNS). De leefwensen en duurzaamheidseisen van de bewoners staan centraal bij het ontwerp en de bouw.

Zonnepanelen en IRWES-unit

 

Het project bestaat uit 56 appartementen, 12 zorgappartementen en 14 rijwoningen. Alle woningen worden sociale huur. De woningen krijgen een zeer lage energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,09 en een GPR-gebouwscore van 9,0 voor het onderdeel ‘Energie’ en voor de overige onderdelen gemiddeld een 7,7.

De daken van de woningen en de appartementen krijgen zonnepanelen. Daarnaast start een pilot met een IRWES-unit op het dak van de appartementsgebouwen, een systeem dat windenergie in een stedelijke omgeving kan opwekken. Aan dit concept heeft Duurzaam Gebouwd al eerder aandacht besteed. De zeer energiezuinige woningen krijgen een huurprijs onder de huurtoeslaggrens van € 710,00.

Duurzaamste wijk van Eindhoven

Het project maakt onderdeel uit van wat in 2020 de duurzaamste wijk van Eindhoven moet zijn. De woningen zijn straks de eerste woongebouwen die gerealiseerd worden volgens de TNS-duurzaamheidsprincipes. Zo worden zo weinig mogelijk materialen gebruikt, die schadelijk zijn voor het milieu en zijn bij de sloop alle vrijkomende materialen zo optimaal mogelijk gescheiden zodat hergebruik mogelijk is.

Design, Build en Maintain

Heijmans bouwt de woningen in opdracht van Woonbedrijf. Ook het onderhoud en het beheer voor de duur van 15 jaar is bij Heijmans ondergebracht in een Design, Build en Maintain-contract. Ontwerp, uitvoering, exploitatie en onderhoud worden zo optimaal op elkaar afgestemd en beslissingen worden volgens het Total Costs of Ownership gemaakt. Duurzaamheid, energieprestaties en het beheersen van (financiële) risico’s zijn op deze manier optimaal geborgd. Deze samenwerkingsvorm is relatief nieuw in de woningbouw. 

Foto: De 'groene' huurders steken hun spades in de grond.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Heijmans

Meer nieuws uit Eindhoven, Noord-Brabant