'Regelgeving onvoldoende garantie voor goede luchtkwaliteit'

De resultaten en conclusies van het eerste gedetailleerde 12-maanden-durende praktijkonderzoek naar luchtkwaliteit en energieprestaties van woningventilatiesystemen in Nederland worden gepresenteerd op de Bouwbeurs 2015.

Belangrijkste conclusie uit het onderzoek, uitgevoerd door consortium MONICAIR, is dat de huidige eisen en normen in de praktijk onvoldoende garantie bieden voor een goede luchtkwaliteit. Het praktijkonderzoek besloeg zestig woningen en de prestaties van de ventilatiesystemen werden ruim een jaar gemonitord op binnenluchtkwaliteit en energieprestatie.

Huidige regelgeving gebaseerd op energieprestaties

Er zijn grote verschillen in luchtkwaliteit van verblijfruimtes én in de werkelijke energieprestaties van de verschillende ventilatiesystemen, die allen voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Oorzaak kan zijn dat de huidige regelgeving gebaseerd is op energieprestaties en te weinig op luchtkwaliteit. Voldoen aan regelgeving biedt geen garantie op goede luchtkwaliteit in verblijfsruimtes.

Acties van de gebruiker

Verder blijkt dat gebruikers niet of nauwelijks het ventilatiesysteem gebruiken om zelf de ventilatie te regelen en te verbeteren. Ook blijken bewoners niet in staat te zijn adequaat te reageren op verhoogde CO2-concentraties, omdat ze het niet waarnemen. Ventilatiesystemen met minimaal een mechanisch toe- of afvoercomponent in de ruimte geven de beste resultaten en een automatische regeling is gewenst.

Harm Valk, Senior Adviseur Energie en Duurzaamheid bij Nieman Raadgevende Ingenieurs, tevens Duurzaam Gebouwd-expert

Presentatie tijdens Bouwbeurs 2015

Duurzaam Gebouwd-expert Harm Valk gaat dieper in op de resultaten van het onderzoek tijdens zijn presentatie op het (Re)Building The Future-plein op de Bouwbeurs 2015. Zijn presentatie ‘Met gezonde ventilatie naar een lage EPC’, belicht onder andere de praktijkprestaties van ventilatiesystemen en gebruikersverwachtingen.

Twintig sprekers, gratis toegang

Valk is een van de meer dan twintig sprekers die aanwezig zijn op het (Re)Building the Future-plein tijdens de Bouwbeurs 2015. Bekijk het volledige programma of meld u gratis aan.

Deel dit artikel

permalink