Voorlichtingscentrum duurzaam bouwen krijgt vorm

EcoNexis Limburg wordt een inspiratiebron voor bewoners die energie willen besparen of opwekken. In het najaar van 2015 start de samenwerking tussen Enexis met provincies en gemeenten.

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2015 kregen de 800 deelnemers een voorproefje van EcoNexis Limburg. Gedeputeerde Erik Koppe van de Provincie Limburg vertelde toen dat het centrum de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad versnelt. De officiële aankondiging vond plaats in het bijzijn van Enexis CEO Peter Vermaat (op foto bovenaan).

Energiebewust

In een recentelijk gepubliceerd interview met Cor Brockhoven, directeur communicatie van Enexis in Excellent, gaf hij aan wat het belangrijkste doel is van het centrum, namelijk mensen energiebewust maken. Een van de manieren om dat te bewerkstelligen is door praktijkvoorbeelden te geven van verduurzaming of het nalaten hiervan.

Proefwoningen

Twee woningen van Enexis aan de Rooseveltlaan 215 en 217 in Maastricht dienen als proef. Eén woning wordt verduurzaamd, terwijl er niets wordt gedaan aan de andere. Dit moet als praktijkcase inzicht geven in het vergelijken van energiebesparing- en opwekking.

Afstemmen vraag en aanbod

Uiteindelijke doel is om tot en met 2020 in totaal 100.000 bestaande woningen in Limburg te upgraden. Er zijn een aantal kansen om tot deze grote hoeveelheid verduurzaamde woningen te komen. Zo moet vraag en aanbod van energie in de buurt goed op elkaar worden afgestemd, door middel van een Smart Grid.

Energiegedrag

Opgewekte energie moet zoveel mogelijk lokaal ingezet worden. Daarnaast verwacht Brockhoven dat bewoners hun energiegedrag gaan veranderen als ze bewust worden van het energieverbruik. “Bovendien worden energiemeters en huishoudelijke apparaten steeds slimmer”, weet Brockhoven, die dit fenomeen linkt aan de slimme meter. Deze wordt bij de bestaande 2,7 miljoen klanten uitgerold.

Foto: Peter Vermaat en Erik Koppe schudden elkaar de hand tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2014

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Enpuls