Jongste GPR Gebouwexpert van Nederland

Iris Aveskamp is de jongste GPR Gebouwexpert van Nederland. Ze heeft afgelopen maand haar licentie voor GPR Gebouw 4.2 gehaald, een richtlijn voor duurzaam bouwen.

Deze 23-jarige vrouw werkt als bouwkundig ingenieur bij TiMaX bouwadvies in Denekamp. Met dit certificaat van Iris heeft TiMaX nu 3 GPR Gebouwexperts in huis. In totaal mogen slechts 68 mensen in Nederland deze titel dragen.

De Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR) meet de duurzaamheid van bestaande bouw, maar ook van nieuwbouw en grootschalige renovatie van woning- en utiliteitsbouw. Energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde staan hierin centraal.

Duurzaam bouwen is slimme keuzes maken

“Door deze richtlijn toe te passen, kunnen opdrachtgevers betere keuzes maken voor duurzame materiaalkeuze, toekomstbestendig bouwen en Total Costs of Ownership. Een voorbeeld hiervan is de nieuwbouw van een school. Door rekening te houden met de materiaalkeuze, kan de school in de toekomst eenvoudig omgebouwd worden tot appartementencomplex. Om goed te kunnen adviseren over duurzaam bouwen, zitten wij graag in een vroeg stadium bij opdrachtgevers aan tafel. Zo kunnen in de ontwerpfase relatief kleine wijzigingen zonder hogere bouwkosten al zorgen voor een veel hogere GPR-score. Dat levert overigens niet alleen winst op voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Duurzaam bouwen betekent al lang niet meer duurder bouwen. Het betekent vooral slimme keuzes maken, die bijvoorbeeld in de onderhouds- en energiekosten van een pand aanmerkelijke kostenbesparing op kan leveren. Daar komt bij dat steeds meer aanbestedingen nadrukkelijk vragen om GPR-berekeningen.”

Deel dit artikel

permalink