‘Granulaat geen afval, maar grondstof’

De regeling ‘Einde-afval van recyclinggranulaat’ geeft criteria voor het vaststellen van de juridische einde-afvalstatus van recyclinggranulaten in Nederland.

Als gevolg van een samenwerking tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en BRBS Recycling, kwam de regeling tot stand. Hiermee wordt duidelijk dat granulaat geen afval is, maar een grondstof; met de nieuwe regeling is een groot deel van het recyclinggranulaat geen afval meer, maar een volwaardige grondstof voor toepassingen in de wegenbouw en in betonconstructies. Bijkomend voordeel voor de betonsector is dat er geen vergunning meer nodig is voor de opslag van deze grondstof.

Einde-afval criteria

De eerder genoemde partijen stelden specifieke einde-afval criteria op waaraan een producent moet voldoen. De basis hiervoor was de bestaande Europese en nationale wetgeving.  Eisen zijn een acceptatiereglement, een systeem voor productiecontrole, een kwaliteitsborgingssysteem dat voldoet aan NEN-EN13242 en meer.

Status duidelijk

De producent van het recyclinggranulaat moet een eigen-verklaring opstellen waarmee hij aangeeft aan de criteria te voldoen. Daardoor is het voor toezichthouders en afnemers duidelijk wat de status van het recyclinggranulaat is. De producenten krijgen de bevestiging dat zij geen afval leveren, maar een product, op gelijk niveau met primaire producten.

Foto bovenaan: VOBN

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door VOBN