1.000 energieneutrale Brabantse woningen voor 2017

De 5 grote Brabantse gemeenten en de provincie Noord-Brabant slaan de handen ineen om te komen tot een energieneutrale woningvoorraad in 2050.

Daarvoor moeten 800.000 woningen in deze provincie worden aangepakt. De warmtevraag moet omlaag in combinatie met het opwekken en het opslaan van zelfopgewekte energie.

Brabantse 'nul-op-de-meter'-deal

De komende 3 maanden wordt de basis gelegd voor een Brabantse nul-op-de-meterdeal, waarbij bouwpartijen, financieringsinstellingen, verzekeraars, gemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties zich kunnen aansluiten. Het eerste doel is het bouwen van 1.000 energieneutrale woningen Brabant-breed voor 2017. Dit gebeurt zo mogelijk met cofinanciering, bijvoorbeeld vanuit EU-fondsen.

Spark-campus

“Brabant is innovatief en wij zijn traditioneel sterk in het aangaan van allianties tussen ondernemers, onderwijs en overheid”, vindt Bert Pauli, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant op het gebied van economie en innovatie. “Wij hebben hier de Spark-campus, die een cruciale rol kan spelen bij het leggen van verbanden tussen energie, ICT, hightech systemen en materialen, en design. Daarmee hebben wij een voorsprong: wij gaan hier een totaalconcept ontwikkelen, waar ondernemers in de bouw en woningeigenaren voor in de rij staan.”

Foto: Nul-op-de meterwoningen in het Gelderse Ulft.

Deel dit artikel

permalink