Brochure voor energiezuinige monumenten

In de brochure ‘Uw monument energiezuinig; praktische tips voor verduurzaming’ heeft de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) allerlei maatregelen op een rij gezet om tot een goede balans te komen tussen comfort, energieverbruik en monumentale waarden.

Volgens de stichting bestaat nog steeds het beeld dat goed monumentenbehoud en het aanpassen aan de huidige wensen van gebruik en comfort lastig te combineren zijn. “Maar met de huidige kennis van zaken op de gebieden van monumenten-instandhouding, bouwfysica en installatietechniek is er goede milieuwinst en energiebesparing te bereiken”, laat de stichting op haar website weten.

Energie-efficiëntie en duurzame energieopwekking

Slimme aanpassingen of vervangingen van installaties kunnen de energie-efficiëntie extra verhogen. Ook duurzame energieopwekking hoort meestal tot de mogelijkheden. In de brochure komen gedrags- en bouwkundige maatregelen aanbod. Stichting ERM laat weten dat de brochure een indicatie biedt voor het effect op de comfortverbetering, de mate van energiebesparing en de ordegrootte van de terugverdientijd.

Deze brochure, in de vorm van een waaier, is te bestellen bij de stichting ERM, via secretariaat@stichtingERM.nl. Daarnaast is hij te downloaden.

Deel dit artikel

permalink