‘Duurzaamheid gevolg van circulaire economie’

Tijdens de mini-conferentie ‘Duurzaamheid en circulariteit in de infra’ in Utrecht riepen gedeputeerde Remco van Lunteren en wethouder Tymon de Weger de aanwezigen op om met duurzame en circulaire initiatieven te komen en concreet te maken wat ze van overheden verwachten.

De provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Woerden hebben in maart 2014 een convenant met de Economic Board Utrecht ondertekend, waarin zij zich committeren om in 2020 10% van hun inkoopvolume circulair in te kopen. Dit betekent dat in 2020 zo’n € 100 miljoen circulair moet zijn ingekocht.

Verwachtingen concreet maken

Om die doelstelling te bereiken, hebben opdrachtgevers en -nemers elkaar nodig. Daarom organiseerden deze overheden begin maart de mini-conferentie ‘Duurzaamheid en circulariteit in de infra’. Tijdens het plenaire gedeelte liet Remco van Lunteren, gedeputeerde Mobiliteit en Economische Zaken bij de Provincie Utrecht, weten dat marktpartijen te abstract blijven over hun verwachtingen van de overheid. “Maak jullie verwachtingen concreet”, riep hij dan ook op.

Namens de gemeente Woerden vertelde wethouder Openbare Ruimte, Milieu en Handhaving Tymon de Weger dat ze druk bezig is om de openbare ruimte in het dorpje Kanis duurzaam en circulair aan te pakken. “En via deze weg roep ik jullie graag op om met initiatieven te komen.”

‘Geld reserveren om noviteiten te stimulerren’

Daarna volgde uitleg van senior adviseur Evert Schut van Rijkswaterstaat over ‘groen beton’. “Ons doel dit jaar is om tot een protocol te komen voor CO2-arm beton”, vertelde hij. Daarna liet Richard Bouman van Dura Vermeer weten dat dit bouwbedrijf zelf een zelfreinigende berm voor de N421 heeft bedacht en gerealiseerd. “Dat was aanvankelijk niet de gestelde vraag, maar ons eigen initiatief. We vinden dat opdrachtgevers na de gunning van een project een budget moet hebben voor innovaties. Daarnaast zou het goed zijn als de overheid geld reserveert om noviteiten te stimuleren.”

Green Deal-workshops

Met die woorden gingen de aanwezigen naar de workshops. Zo weidde Stefan van Uffelen van MVO Nederland uit over de Green Deal Beton. “Beton is het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Duurzaam beton is het goedkoopste alternatief om CO2 te reduceren.”

Tijdens de workshop Green Deal Circulair Inkopen vertelde Michel Schuurman van MVO Nederland dat duurzaamheid het gevolg is van circulaire economie. “Het gaat om de juiste manier van hergebruiken. Zo komt een deel van de klinkers bij Amsterdam Centraal uit het Amsterdamse riool.”

Besparing van € 7,3 miljard

Hij is bezig om het inkoopproces op de juiste manier in te vullen. “Als dat goed geborgd is, dan zorgt dat voor een besparing van € 7,3 miljard aan materiaalkosten en 54.000 extra arbeidsplaatsen. We zijn voornamelijk bezig met de manier waarop bedrijven omgaan met onzekerheid en vertrouwen in dit proces”, aldus Schuurman.

Inmiddels hebben 36 organisaties de Green Deal Circulair Inkopen ondertekend. Het doel hiervan is om in 2016 circulair inkopen geïntegreerd te hebben in inkoopprocessen, beleid en strategie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten