Renaissance voor bouwsector

Strateeg en visionair Nico Baken van KPN spreekt op Building Holland 2015 over de zingeving van de sector. “De pneuma”, noemt Baken dat. “Als je daar niet lang genoeg bij stilstaat, dan heb je geen duidelijke visie. Wat willen we in de toekomst zijn?”

Het toekomstbeeld van de bouw wordt volgens hem niet alleen geschapen door verbeelding, maar ook door hulp van buitenaf.  “Hulp van een 6-voudige helix: overheid, wetenschap, bedrijfsleven, de samenleving zelf, consumenten en prosumenten en ten slotte de pers.”

Adaptieve gebouwen

Wanneer zo’n toekomstplan vorm krijgt, zien we vooral adaptieve gebouwen verschijnen. “Met het oog op de vergrijzing spreken we van steeds meer mensen die ten minste 5 jaar langer thuis willen wonen. Daarvoor zijn aanpassingen in hun woningen noodzakelijk. Ben je onvoldoende voorbereid op deze aanpassingen, dan komt deze groep terecht in een verpleegtehuis, met alle extra kosten die daarbij komen kijken.”

Bouwsector opnieuw uitvinden

Baken ziet een grote kans voor de bouwsector om op deze wensen in te haken. Toch blijft de vraag of de verschillende stakeholders in deze sector voldoende instrumenten hebben om de opgave in te vullen. Hij pleit dan ook voor een heuse renaissance. “We hebben personen nodig die het vermogen hebben om de bouwsector opnieuw uit te vinden. Visie en een integrale systematische aanpak moeten prevaleren boven korte termijn bouwtargets.”

Nico Baken, strateeg en visionair KPN

Digitale gen van bouwonderdelen

Om dit te versnellen streeft Baken samen met het ministerie van Economische Zaken, het bedrijfsleven en de wetenschap naar een digitaal bouwgenoom van Nederland. “Hierin bepalen we het digitale gen van alle bouwelementen. Eerst herconfigureren we de gebouwde omgeving virtueel, daarna reëel.” Ontdek tijdens de presentatie van Baken op Building Holland 2015 hoe dit digitale bouwgenoom concreet vorm krijgt.

Volledige programma en registreren

Bekijk Rebuildingthefuture.nl voor het volledige programma en bezoek Buildingholland.nl om uw bezoek te registreren. Tijdens Building Holland 2015 vinden er meer dan 125 kennissessies plaats over 3 dagen.

Deel dit artikel

permalink