Duurzaam en transparant politiebureau

Politie Brabant Zuid-Oost heeft gekregen wat het wilde: een volledig duurzaam politiekantoor, dat een duidelijke centrale plek vormt in de wijk. 

In alle facetten van het ontwerp van architect WillemsenU Architecten speelde duurzaamheid dan ook een belangrijke rol: de bouw, de vorm, de installaties, het groen en de materiaalkeuze. Gedurende het hele ontwerp- en engineeringproces is het gebouw gemonitord met GPR-berekeningen en – waar nodig – bijgestuurd om het ambitieniveau van de opdrachtgever op het gebied van duurzaamheid te waarborgen.

WKO-installatie en zonne-ennergie

De compacte vorm van het gebouw minimaliseert verlies van de energie opgewekt door de WKO-installatie. De zuidgeoriënteerde glazen gevel en de grote luifel gaan optimaal om met de energie van de zon. Het gebouw wordt verder afgestemd op de energiehuishouding dankzij de binnentuin. De ramen rond deze tuin laten natuurlijk licht midden in het gebouw, wat het gebruik van kunstlicht minimaliseert.

De beplanting in de tuin draagt bij aan het behoud van het gebied als een groene zone. Daarnaast heeft het gebouw een groen dak van sedumbeplanting. De draagconstructie van het dak bestaat uit FSC-houten liggers. Daarnaast zijn de draagvloeren holle elementen betonvloer.

BAM Utiliteitsbouw was de aannemer van dit politiebureau, dat in de Eindhovense wijk Woensel staat.

Foto: Hugo de Heij

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Eindhoven, Noord-Brabant