Duurzaam Gebouwd Op Locatie: 3D Printing

Komende donderdag 23 april vindt Duurzaam Gebouwd Op Locatie plaats met het thema 3D Printing. Het seminar vindt plaats bij Unica in Hoevelaken. Is 3D printing in de bouwkolom een game changer of hype? BASF en Unica Ecopower organiseren gezamenlijk met Duurzaam Gebouwd een workshop om dit verder uit te diepen.

3D printing staat volop in de aandacht. In China is het eerste appartementencomplex geprint en zelfs in de vele Mediamarkt-winkels is een schap met 3D-printers en patronen te koop. Wat voor impact heeft dit op de bouwkolom en haar spelers? Gaat dit een grote rol spelen en zo ja, wanneer? En hoe ga je hiermee om in de strategie van je bedrijf? Of is dit een tijdelijke hype en blijft het bij het maken van kleine, unieke giveaways.

3D printing betekent vooral dat we in staat zijn alles lokaal op maat te maken en dat er geen serieproductie nodig is (de meest perfecte serie van n=1). We kunnen onderdelen lokaal produceren, die nu nog op een centrale plek in de wereld worden gemaakt. Dit reduceert de wereldwijde logistiek en transport aanzienlijk. Denk ook aan de voorraden die elk bedrijf heeft en die aanzienlijk kunnen slinken. Vervangingsonderdelen zijn daarnaast sneller leverbaar. Meerdere materiaaltypen kunnen worden gebruikt, van polymeren (o.a. nylon), staal, beton en zelfs chocolade. In de wereld van de installatietechniek is dit al een uitkomst door heel snel kapotte onderdelen te kunnen vervangen en zo bijvoorbeeld de levering van energie, industriële procesflows en de productie van een comfortabel binnenklimaat nog betrouwbaarder te maken.
 
3D printing kan een belangrijke impact op duurzaamheid en duurzaam produceren hebben. Een aantal voorbeelden:

Belangrijker is nog dat elk voorwerp tailormade is en daardoor met plezier zal worden gebruikt

Programma

15.30 uur

Ontvangst met koffie en thee

16.00 uur

Opening door moderator Wietse Walinga, directeur Duurzaam Gebouwd

16.10 uur

De toekomst in beton gegoten
Als iets in beton gegoten is, gaat het lang mee en kun je het niet meer veranderen. Toch is onze betontechnologie al helemaal klaar voor de toekomst. Met behulp van intelligente chemie kun je het productie proces van beton in zeer grote mate variëren en uitstekend besturen. Dat maakt beton een favoriet materiaal voor 3D printing. Net als bij plastics wordt de ontwerp vrijheid daarmee bijna grenzeloos. En dat biedt mogelijkheden om de productie- en logistieke processen veel slimmer in te richten. Ontdek samen met ons welke duurzame oplossingen we kunnen creëren.

Door: Pieter van Gent, Senior Business Manager Benelux bij BASF

16.20 uur

Ketenintegraal denken: vanuit 3D BIM naar 3D printing
3D printing biedt de mogelijkheid om unieke maar ook standaard onderdelen snel te maken. Unica denkt vanuit een integrale rol na wat dit inhoud voor haar processen; vanaf het ontwerp en realisatie naar beheer en exploitatie.

Door: Jan-Maarten Elias, Directeur van Unica Ecopower

16.30 uur

Workshop in deelgroepen
Het programma wordt gevolgd door een workshop waarbij u in kleinere groepen uw visie kunt geven over 3D printing vanuit uw organisatie. Vervolgens vindt er aan de hand van een aantal cases een brainstorm plaats.

Door: Jan-Maarten Elias & Pieter van Gent

 16.50 uur Presentaties workshopgroepen
Na de workshop presenteert elke groep de uitkomsten van de brainstormsessie plenair. 
 17.15 uur

Wrap up
Jan-Maarten Elias en Pieter van Gent vatten de dag voor u samen. Wat hebben de uitkomsten van de presentaties gemeen of waarin verschillen de uitkomsten juist? Is 3D printing in de bouwkolom nu een game changer of toch een hype?

Door: Jan-Maarten Elias & Pieter van Gent

17.30 uur

Netwerken met deelnemers en sprekers met koffie en thee

18.00 uur

Einde

Sprekers

 

Wietse Walinga is, sinds maart 2009, mede-oprichter en partner van het platform Duurzaam Gebouwd. Anno 2015 is de weblog doorontwikkeld tot hét leidend integraal platform voor de bouw en vastgoed met ondersteuning van ruim 200 aangesloten partners en 80 topexperts.

 

Jan-Maarten Elias is directeur van Unica Ecopower. Jan-Maarten heeft zowel een technische (TU Delft) als een bedrijfskundige opleiding (Erasmus Universiteit). Hij is in diverse functies werkzaam geweest in de chemie (Akzo Nobel) en in de bouwmaterialen (VBI).

 

Pieter van Gent is als senior business manager bij BASF verantwoordelijk voor de activiteiten op het gebied van construction chemicals in België, Nederland en Luxemburg. BASF produceert en verkoopt oplossingen voor de verbetering van de eigenschappen van nieuw beton, voor beton reparatie en bescherming, coatings voor industriële en decoratieve vloeren, waterdichting en tegellijmen.

Inschrijven

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. Er is plaats voor maximaal 80 deelnemers. De organisatie selecteert bij meer dan 100 inschrijvingen op basis van inschrijfdatum en functieprofiel. Afmelding is mogelijk, tot 24 uur voorafgaand aan de bijeenkomst. Indien u niet komt, zonder afmelding, is de organisatie gerechtigd € 50 (excl. btw) te factureren.

Op Locatie

Het seminar vindt plaats bij Unica Ecopower in Hoevelaken. Unica Ecopower richt zich als specialistisch bedrijf van Unica Groep op duurzaamheid en energie. Als energiepartner geeft zij met haar relaties verder vorm aan comfortabele Zero Energy Buildings. Dit doet zij via geïntegreerde en toonaangevende oplossingen op het gebied van energie efficiëntie, duurzame energie en energie opslag . Via prestatiecontracten worden deze ambities waargemaakt. Tevens richt Unica Ecopower zich op nieuwe proposities en innovaties die leiden tot nieuwe business modellen voor de relaties van Unica.

Deel dit artikel

permalink