Nieuw proces voor produceren van baksteen op fors lagere temperatuur

TNO heeft een nieuw proces ontwikkeld voor het produceren van een baksteen, waarbij geen extreem hoge temperaturen nodig zijn. Het productieproces van bakstenen bestaat normaliter uit het verhitten van klei tot 1000 à 1200 graden Celsius. Het nieuwe proces maakt gebruik van een (alkali) activator, waarbij de nabehandelingstemperatuur ligt tussen de 20 en 50 graden Celsius. Dit levert een grote energiebesparing op voor de producent.

TNO heeft diverse testen uitgevoerd en monsters geproduceerd. Hierbij is duidelijk geworden dat deze nieuwe productiemethode nieuwe mogelijkheden biedt voor de receptuur voor de stenen.

Door TNO zijn inmiddels de eerste monsters geproduceerd en preliminaire testen laten zien dat druksterktes behaald kunnen worden van circa 4 MPa (gemeten na 7 dagen) tot circa 20 MPa (gemeten na 28 dagen). Ook is een gelijkaardige rode kleur gerealiseerd, of beter gezegd behouden zoals de kleur van de oorspronkelijke baksteen. Al bij deze eerste experimenten is duidelijk geworden dat deze nieuwe productiemethode hele nieuwe mogelijkheden biedt om, door te sleutelen aan de receptuur voor de stenen, de producteigenschappen te sturen.

Nieuwe soort baksteen mogelijk

Daarnaast zijn er nieuwe mogelijkheden op het gebied van textuur, sterkte, kleur en maatvastheid van de bakstenen. Hierbij kan gedacht worden aan esthetische meerwaarde door bijvoorbeeld de mogelijkheden met texturen en kleuren, of bijvoorbeeld de toegevoegde waarde door mogelijkheden die verwerking door 3D printers nu en in de toekomst zal bieden. Ook behoren dankzij dit proces extra strakke stenen of dunne gevelpanelen volgens TNO tot de mogelijkheden. In ieder geval gaan de productiekosten omlaag als gevolg van het verlagen van de energiekosten bij het bakken. Daarnaast verbruikt dit proces minder primaire grondstoffen, wat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot.

Bron: TNO

Deel dit artikel

permalink