Building Holland en Nationale ESCo Congres 2015 geopend

NEPROM-voorzitter Wienke Bodewes en Dagvoorzitter Pernille La Lau (zie foto) openden vanochtend Building Holland 2015. “Innovatie in de bouw bereik je enkel multidisciplinair. Ik roep deelnemers aan Building Holland op om samen de wensen van opdrachtgevers te vertalen in concepten.” Vrijwel tegelijkertijd vond de opening van het Nationale ESCo Congres 2015 plaats.

Een grote verandering en driver voor vernieuwing is volgens hem dan ook de duurzaamheidswens bij zowel eindgebruikers als woningeigenaren. “Vooral de woningbouw en woningverkoop krijgen nu en de komende jaren een impuls. Denk ook aan de retail en de kantorenmarkt, die langzaam optrekt.”

Herbouw de toekomst

Kort daarna vertelde Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar aan de TU Delft, over hoe de bouw- en vastgoedsector van de zesjescultuur verlost wordt. “We zijn een land met zo’n sportieve geest. Hoe kan het dan dat we nog geen kampioen zijn in duurzaamheid? Hoe herbouwen we de toekomst?”

Niet voorbereid op extreem weer

Van den Dobbelsteen toont aan dat ons kleine kikkerlandje achter loopt op dit gebied. “Het aantal vernieuwbare energie is dramatisch laag. Zo zijn we nog afhankelijk van fossiele bronnen en zijn we niet voorbereid op extreme weersomstandigheden.”

Andy van den Dobbelsteen: "Waarom zijn we nog geen kampioen in duurzaamheid?"

Toch lijkt de oplossing niet zo ver weg. “Zeker niet als je kijkt naar wat we wél goed doen. Nergens is stedenbouw zo goed georganiseerd en nergens is de kennis van de gebouwde omgeving zo goed. De echte opgave zit niet alleen in energie, maar ook in het gehele proces en teamwork. Ga aan de slag en pak die bestaande voorraad aan.” 

Nationale ESCo Congres

Rond dezelfde tijd openden de tangodansers Flavia Morari en Oscar Cassamajor het Nationale ESCoCongres 2015. Volgens dagvoorzitter Rob Boerée was deze dans een mooie metafoor voor ESCo’s. “In het begin leek de samenwerking tussen beide dansers niet zo goed te gaan; het was ook onduidelijk wie de leider was. Later ging dat beter.”

Hij zag energiebesparing als een belangrijke stap naar goede ESCo’s. “Als we dat goed in de vingers krijgen, dan zijn we  een grote stap verder.”

Gebouwde omgeving energieneutraal in 2050

Daarna ging Meindert Smallenbroek, directeur Bouwen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verder over die energiebesparing. Volgens hem is de overheid al in de jaren 70 begonnen met een energiebesparingsbeleid. “Onze ambitie is om de gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal te hebben. De nieuwbouw, jaarlijks 50.000 gebouwen, dient in 2020 bijna energieneutraal zijn.”

Als 3 stappen naar die energiebesparing zag hij ‘bewustwording’, ‘goede uitvoering van de energiebesparingsmaatregelen’ en ‘goede financiering’. “Onze grootste uitdaging ligt in de renovatie en transformatie, waarbij verduurzaming onvermijdelijk is. Uit de utiliteitsbouw en de vastgoed kunnen we 28 PJ halen.”

Green Deal Scholen

Smallenbroek liet weten voornamelijk trots op de Green Deal Verduurzaming Scholen te zijn. “Mijn lovebaby. We willen een goed schoolgebouw voor kinderen en leraren, maar blijkbaar is dat nog erg lastig. Dat komt vooral omdat de partijen argwaan hebben. Scholen zijn bang dat ze een citroen wordt verkocht.”

Vertrouwen en een langdurige relatie zijn volgens hem belangrijk. “Bij het verduurzamen van vastgoed gaat het om bewustwording, een goede uitvoering en financiering. ESCo’s kunnen daarbij helpen.”

Building Holland 2015

U kunt deelnemen aan Building Holland 2015 van 31 maart tot en met 2 april 2015. Bekijk het volledige programma, met meer dan 125 kennissessies, op de website (Re)Building the Future.

Deel dit artikel

permalink