Wakker worden met … Theo Harzing

Duurzaam Gebouwd-expert Theo Harzing besefte dat de wereld na de crisis nooit meer hetzelfde zou worden. Mee veranderen en nieuwe doelen stellen is de enige, juiste strategie. Daarbij moet duurzaamheid in de genen van de onderneming zitten.

Wat is Attema’s visie op duurzaamheid?

“Duurzaamheid is een van de speerpunten in ons beleid. Dat geldt intern, als het gaat om de CO2-footprint en MVO binnen het bedrijf. En extern, voor wat betreft productontwikkeling en marketing.”

Kunt u dat toelichten?

“We zijn een profit-organisatie: we moeten gewoon geld verdienen. Dat duurzaamheid geld kost hoor je vaak, maar dat is niet zo. Door efficiencyverbetering binnen onze productieprocessen en door anders om te gaan met verschillende zaken, kun je ook besparen. MVO-beleid kan een positieve invloed hebben op de bedrijfskosten. Daarnaast hebben we, onder andere vanuit het milieu- en kwaliteitsoogpunt, al jaren een ISO9001- en ISO14001-kwaliteitssysteem. Bij ons begint het eigenlijk bij de afdeling ‘Marketing en Productmanagement’. We kijken naar wat op onze markt gebeurt en welke synergie er is met ons huidige assortiment. Daarbij nemen we de mogelijkheden tot het verlagen van faalkosten in de bouw mee als factor. Want die kosten zijn nog steeds hoog. Dat is ook de reden dat we productontwikkeling in nauw overleg met de afdeling Techniek doen binnen ons bedrijf.”

Welke zaken spelen bij productontwikkeling?

“Dat is het gebruik van grondstoffen en hoe we daarmee zo efficiënt mogelijk om kunnen gaan. Bij het inrichten van het productieproces is er vervolgens veel aandacht voor rest- en afvalstoffen om onnodige belasting van het milieu te voorkomen. We recyclen waar dat kan. En kunnen we het zelf niet gebruiken, dan gaat het naar andere partijen die het in hun proces toepassen.”

Hoe komt duurzaamheid bij samenwerking in de keten tot uiting?

“Onze samenwerking in 100% stekerbaar installeren is een mooi voorbeeld. In dit prefab georiënteerd proces werken wij samen met een aantal schakelaar- en kabelfabrikanten. Stekerbaar installeren betekent dat er geen afval is. En de faalkosten zijn minder, want je kunt maar op 1 manier de installatie stekeren. Een ander voordeel bij een gebouwtransformatie is de installatie ontkoppeld kan worden en elders weer opgebouwd kan worden.”

U noemt prefab. Is dat een belangrijke ontwikkeling?

“Prefab heeft in onze ogen de toekomst: de bouwplaats wordt de montageplaats. De componenten voor een woning worden steeds meer in geconditioneerde omstandigheden worden, wat opbouw in korte tijd op de bouwlocatie mogelijk maakt. Prefab maakt je onafhankelijk van weersomstandigheden en er is veel meer toezicht op kwaliteit. In zo’n concept geloven we bij Attema. De wereld is na de crisis echt veranderd. Wat was, komt nooit meer terug. En mee veranderen met die nieuwe economische realiteit, is waar het om gaat. Wij hebben onze koers daarop uitgezet om onze doelen te bereiken. Vergelijk het met zeilen: tegen de wind in kun je laveren en zo bereik je ook je doel.”

Dat verklaart ook het thema ‘Vernieuwende ideeën voor een veranderende wereld’?

“Innovatie is voor ons belangrijk. Daarbij maken we onderscheid tussen uitvindingen en verandering, want dat is onze ogen niet hetzelfde. Uitvindingen zijn bijvoorbeeld de gloeilamp en de telefoon. Wij kijken meer naar verandering. Immers, de wereld om ons heen verandert en daarop moeten we onze bedrijfsprocessen aanpassen. Zo hebben we met fiber-to-the-home (FTTH) een nieuwe markt voor ons ontwikkeld, wat ook weer een vorm van risicospreiding is. Plus dat het voor de elektrotechnische installateurs die reeds gewend waren met onze producten te werken weer nieuwe mogelijkheden biedt. We praten binnen onze organisatie niet meer over producten, maar over concepten. Dan kom ik direct ook weer op dat stekerbaar installeren. Helaas vermindert de aanwas van leerlingen voor technische scholen. Dit betekent het bewaken en behouden van de huidige kennis in de markt en de ‘productiehandjes’ op een andere manier in te vullen. Stekerbaar monteren vraagt minder handjes op de bouw, zo eenvoudig is het.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tom de Hoog