Almere krijgt duurzame, gezonde scholen

De gemeente Almere realiseert de komende tijd diverse schoolgebouwen of renoveert ze op grote schaal. Deze scholen dienen gezond en energieneutraal te worden.

Deze behoefte komt vanuit gemeentelijk klimaat- en onderwijshuisvestingbeleid van de Flevose gemeente. Daarom zet adviesbureau DWA voor deze gemeente een incompany-training op over het realiseren van duurzame en gezonde scholen.

Deze cursus bestaat uit een generiek basisdeel ‘frisse en energieneutrale scholen’. Daarnaast kunnen de cursisten kiezen voor specifieke verdiepingsonderdelen, zoals ‘de aanpak van de bestaande bouw’ en ‘hoe betrek ik gebouwgebruikers bij het verduurzamen van de school’.

25 keer zo hoge CO2-besparing

Eerder adviseerde DWA de gemeente Amsterdam, waarvan Stadsdeel Zuid in een pilot van 10 schoolgebouwen heeft gezorgd voor een 25 keer zo hoge CO2-besparing, 50% betere milieuprestaties en garanties voor een goede luchtkwaliteit. Daarnaast zijn de exploitatiekosten voor schoolbesturen gedaald.

In 2013 startte dit stadsdeel een pilot om de lessen uit de Energie- en Binnenmilieu Advies (EBA)-methodiek in een nieuwe integrale aanpak voort te zetten. Bij deze aanpak zijn, tegen minimaal gelijkblijvende exploitatiekosten, gegarandeerde prestatieverbeteringen voor binnenmilieu en energiereductie gerealiseerd. Hierbij mochten marktpartijen een pakket aan maatregelen bepalen.

Prestaties voor 10 jaar gegarandeerd

Iedere school kreeg een samenhangend maatregelenpakket aangeboden. Hierbij stonden de prestaties van het binnenmilieu centraal, waarbij de exploitatiekosten gelijk bleven en de prestaties voor 10 jaar gegarandeerd waren.

De pilot biedt een doelgerichte en efficiënte aanpak om energie- en binnenmilieuprestaties van schoolgebouwen te verbeteren. Een goede samenwerking tussen Stadsdeel Zuid, schoolbesturen en marktpartijen dragen bij aan het succes van de aanpak. Deze aanpak bestaat uit:

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland