Utrecht krijgt healthy urban boost

Als het aan de gemeente Utrecht ligt, wordt haar centrum een toonbeeld van duurzame en gezonde verstedelijking.

Een ruim en aantrekkelijk gebied aan de westkant, omgeven door groen en water, met de prioriteit aan langzaam verkeer. De toegangspoort naar het centrum gaat van het Westplein naar het Merwedekanaal. Hier komen parkeervoorzieningen met aansluiting op een 30-kilometerweg naar het treinstation en de binnenstad.

Klimaat- en energieneutrale bouw

Zo ziet de Toekomstvisie Utrecht Centrum eruit. Daarnaast verschijnt er klimaat- en energieneutrale bouw, kundig waterbeheer en vergroening. Deze aspecten moeten zorgen voor een prettige verblijfsplek en ruimte bieden voor nieuwe vormen van werken, wonen, winkelen en uitgaan.

“De stad krijgt een healthy urban boost”, vindt Victor Everhardt, wethouder Stationsgebied. “We gaan nu grote stappen maken voor een gezonde toekomst.” Door te kiezen voor duurzame stedelijke vernieuwing wil de gemeente Utrecht internationaal op de kaart zetten. “We geven het centrum een nieuwe rol van betekenis voor de stad, de regio en daarbuiten.”

2e ontwikkelfase Stationsgebied

Met deze Toekomstvisie Utrecht Centrum geeft het Utrechtse college van B&W de aftrap voor de 2e ontwikkelfase voor het Stationsgebied. De achterliggende De achterliggende gedachte is dat het nieuwe centrum alle (deel)ontwikkelingen in dit gebied met elkaar verbindt en samen met de historische binnenstad een geheel vormt.

Volgens het Europese Climate-KIC-programma ‘Smart Sustainable District’ ligt deze visie binnen handbereik, aangezien dit programma Utrecht Centrum geselecteerd heeft als ‘icoon van duurzame ontwikkeling’. Naast de Domstad is ook het Queen Elisabeth Olympic Park in Londen geselecteerd. Berlijn en Kopenhagen volgen.

Deze toekomstvisie wordt vastgesteld in de structuurvisie 2015-2040. In die laatstgenoemde visie wordt verder ingevuld hoe de healthy urban boost vorm krijgt. De besluitvorming voor de structuurvisie in het college en de raad staat gepland voor begin 2016.

Foto: het centrum van Utrecht.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht