Voorbeeldige kantoren en scholen

MoBius consult heeft onderzoek gedaan naar de energieprestatie van nieuwbouw in Nederland. Dit heeft geleid tot een rapport met een overzicht van de 14 energiezuinigste kantoren en de 616 energiezuinigste scholen van Nederland.

Het Nederlandse en Europese beleid is er namelijk op gericht dat alle nieuwbouw na 2020 energieneutraal is. “Om dit te bereiken, is het van belang dat er goede en aansprekende voorbeelden zijn”, schrijven de onderzoekers in het rapport. “Voorbeelden die de ambitie nu al nastreven of belangrijke stappen in die richting zetten. Dit onderzoek richt zich hierop.”

Strategie van passief bouwen

Volgens de onderzoekers hebben de ontwerpen van de meeste scholen vergelijkbare eigenschappen om tot een energiezuinige school te komen. “Over het algemeen volgen ze de strategie van passief bouwen. Daarnaast wekken veel scholen energie op en is er vaak een zonneboiler geplaatst.” Bovenaan de lijst met energiezuinige scholen staat MFC Westergeest Triemen met een EPG van -0,20.

Focus op installatie- en regeltechniek

De kantoren variëren sterk in omvang en in combinatie van functies, die in de gebouwen zijn gehuisvest. Over het algemeen ligt de focus meer bij installatie- en regeltechniek. Lijstaanvoerder is TNT Greenoffice (zie foto) in Hoofddorp met een EPG van -1,6.

MoBius consult heeft dit onderzoek '30 energiezuinige kantoren en scholen' uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)