Kwart miljoen investering in Vlielands sportcomplex

Het verduurzaamde sportcomplex Flidunen op Vlieland is heropend door gedeputeerde Hans Konst van de provincie Friesland. De ambitie van Vlieland is om energieneutraal te zijn in 2020.

Wethouder Henk Visser, Urgenda-directeur Marjan Minnesma en projectleider Rob Breet gaven tijdens de heropening een toelichting op de vele duurzaamheidsmaatregelen. Zo is het dubbel glas vervangen met HR++ glas met gasvulling. Daarnaast worden de baden afgedekt met een folieafdekking, die op rollen boven het zwembad wordt aangebracht en automatisch met een afstandsbediening in enkele minuten kan worden uitgerold.

De zonnepanelen op het dak wekken eigen duurzame energie op. Met de basisopstelling is een besparing van 16.000 kWh mogelijk. Dat is 12,8 procent van het gehele energieverbruik. De heatpipes op het dak zetten zonnewarmte om in bruikbare hoogtemperatuurwarmte, voor het verwarmen van het zwembadwater en de cv-installatie.

Investeren met winst

Er is ruim een kwart miljoen euro geïnvesteerd met medewerking van de Streekagenda Waddeneilanden en de ASN Bank. Dat levert uiteindelijk een besparing op van 64 procent, op het energiegebruik. De totale terugverdientijd van de investering is 7,1 jaar. Er wordt jaarlijks 126,8 ton minder CO2  uitgestoten en vanaf het zevende jaar wordt geld verdiend.

Deel dit artikel

permalink