‘Samen werken aan toekomstig leefcomfort’

“Grote bedrijven als Amazon en Airbnb beschikken niet over producten, maar faciliteren ze. Ook de bouw gaat hiernaartoe.” Volgens Owen Zachariasse komt dit omdat de millennials-generatie graag gebruikmaakt van shared services, vertelde hij tijdens Alcoa’s expertlunch.

Deze lunch was een initiatief van Alcoa en vond plaats tijdens Building Holland, in Amsterdam RAI. Naast Zachariasse van Delta Development waren ook Dutch Green Building Council-directeur Annemarie van Doorn, Heijmans Vastgoed-directeur Robert Koolen, Hercuton-directeur Ivo van der Mark, Hermeta-directeur Marcel van de Sluijs, Rollecate-topmannen Johan Roo en Henk Sloetjes, Schipper Kozijnen-eigenaar Jos Schipper, Bouwconnect-partner Paul van Pelt en Richard Meyer van gastheer Alcoa bij dit rondetafelgesprek aanwezig.

Gebouwen eenvoudig (de)monteren

Gezamenlijk bespraken zij diverse kwesties, zoals: ‘Moet er iets veranderen in de bouw?’ “We moeten zorgen voor gebouwen die we effectief en eenvoudig in elkaar kunnen zetten en uit elkaar kunnen halen”, vond Zachariasse. “Zo behouden de gebouwen restwaarde en besparen we op sloopkosten. Wim Beelen (eigenaar van sloopbedrijf Beelen Groep) beschikt bijvoorbeeld over een goede, nieuwe businesscase door naar ieder gebouw te kijken als een grondstoffenbank.”

Om dit voor elkaar te krijgen, was Koolen van mening dat flexibiliteit een plaats dient te krijgen in het ontwerp. “Beleggers waarderen dit steeds meer. Zo krijgt sloop steeds vaker een plaats in een DBFMO-contract. Dat is een goede ontwikkeling.” Overigens heeft Heijmans het Nationaal Militair Museum in Soesterberg niet volgens deze manier aangepakt. “Dat was niet in de opdracht”, legde Koolen uit. Daarom ligt er ook voor de opdrachtgever een schone taak weggelegd om de juiste opdracht te geven. "Leveranciers kunnen hen daarbij helpen", vertelde Van Doorn.

Energiebesparing geen drijfveer

Daarom draait het om de intrinsieke motivatie, vonden de aanwezigen. “BREEAM-NL moet geen afvinklijstje worden”, verklaarde Van Doorn. “Maar laat ik wel vooropstellen dat het niet eenvoudig is om een Excellent- of Outstanding-certificaat te behalen.” Desondanks stelde Van Pelt dat de drijfveer vaak niet de energiebesparing is. “Bewoners vinden bijvoorbeeld minder kou en minder geluidsoverlast belangrijker dan een lagere energierekening.”

Producten faciliteren

Zachariasse stelde dat de technologie hierbij een belangrijke rol speelt. “Daar zijn investeerders naar op zoek. Kijk maar eens naar succesvolle bedrijven als Amazon en Airbnb. Zij beschikken niet over producten, maar faciliteren ze. Dit zoekt de huidige generatie, de millennials: shared services en een community. Zij geven minder om bezit, maar willen vooral van producten gebruik maken.”

Ook Schipper merkte deze ontwikkeling. “Om aan de wensen van de klant tegemoet te blijven komen, is het belangrijk om flexibel te bouwen. Ook in de toekomst willen we gebouwen kunnen aanpassen aan de dan geldende wensen en eisen van de klant.” Als afsluiting concludeerden de aanwezigen dat partijen die nu daad bij woord voegen, de koplopers zullen zijn in de bouw van de toekomst. 

Building Holland op YouTube

De komende tijd besteedt DuurzaamGebouwd.nl ook veel aandacht aan de meest aansprekende presentaties, die tijdens Building Holland te zien waren. U kunt deze al bekijken op het Building Holland YouTube-kanaal.

Foto: De aanwezigen tijdens Alcoa's expertlunch (foto: Alcoa).

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten