'60% van bouw wordt industrieel ingericht'

3D Printing gooit het traditioneel produceren overhoop, vraagt om nieuwe businessmodellen en wordt binnen 5 jaar een belangrijke technologie binnen de bouwsector. Dat zijn belangrijke conclusies uit Duurzaam Gebouwd Op Locatie: 3D Printing, gehouden bij Unica in Hoevelaken.

“In China worden gebouwen al aan de lopende band geprint”, illustreert moderator en DeWaardeFabriek-oprichter Erik van Wijk. “Ook in de medische en automotive industrie is het al common business. In Nederland zet deze productiemethode de processen op zijn kop. De aantrekkingskracht van het driedimensionaal printen is groot, met onder andere een verhoogde bouwsnelheid, minder materiaalgebruik en minder energiegebruik.”

Moderator en DeWaardeFabriek-founder Erik van Wijk

Volledig circulair

Hoe lang duurt het nog voordat deze productiemanier gemeengoed wordt binnen de bouw- en vastgoedsector? Senior business manager Pieter van Gent van BASF heeft in ieder geval de overtuiging dat we de technologie in huis hebben om samen aan de slag te gaan. Ook benoemt hij de urgentie van verduurzaming en het toepassen van bouwmethodieken, die minder materialen en grondstoffen gebruiken.

“Als we doorgaan met de manier waarop we nu de grondstoffen van onze planeet gebruiken, dan zijn we snel klaar. De circulaire economie is een uitgangspunt, maar niet als we 90% downcyclen en de grondstoffen niet meer in dezelfde toepassing terugkomen. 3D printen kan een belangrijke rol spelen in het volledig circulair maken van onze economie.”

Volgens hem zal de bouw voor zeker 60% industrieel ingericht worden. “3D printen maakt het mogelijk om binnen dat industriële proces toch individuele oplossingen voor  klanten te realiseren. Ik daag organisaties uit om na te denken over hoe hun bedrijf verandert in de waardeketen en ik nodig de aanwezigen uit om samen na te denken over wat zinvolle toepassingen zijn.”

Senior business manager Pieter van Gent van BASF

 

Nieuwe proposities en marktveranderingen

Ook gastheer Unica kijkt naar eigen processen en de verandering hiervan. “We kijken naar innovaties op de markt en proberen die als systemintegrator aan elkaar te knopen. Onze opdrachtgevers verwachten dat wij hen helpen door nieuwe proposities aan te bieden. 3D printing kan ons bijvoorbeeld helpen om sneller service te verlenen en maar ook onze kostprijs te reduceren door minder voorraden te houden”, zegt Jan-Maarten Elias, directeur van Unica Ecopower.

Jan-Maarten Elias, directeur van Unica Ecopower

Elias benoemt ook de veranderingen in de markt door het aanstormende 3D printen. “Het 3D ontwerp van onze modelleurs in een BIM model is straks de basis voor het printen van onderdelen voor de bouw. Ook bij beheer en onderhoud biedt dit een uitkomst. Denk aan het simpelweg printen en vervangen van kapotte onderdelen van een installatie door een servicemonteur ter plaatse of zelfs het gebruik van lokale 3D printshops die dit kunnen uitprinten voor ons. Dit kan bijvoorbeeld een unieke klep of koppelstuk zijn, maar wellicht ook grotere onderdelen. We hoeven straks maar één keer langs te komen zodat een storing zeer snel is verholpen.”

De 3 grootste kansen en uitdagingen van 3D Printing kwamen naar voren tijdens de workshops, waarbij de 80 deelnemers zich verdeelden in groepen. Iedere groep vertegenwoordigde een rol in de bouwketen.

Gesprekken voeren tijdens de workshops

Hergebruik en personalisering

In hun bevindingen zagen eindgebruikers vooral kansen in het goedkoper bouwen en hergebruik van materialen en afval, terwijl aannemers vooral de personalisering en de productiehoeveelheid interessante mogelijkheden vonden. Ingenieurs en constructeurs zagen vooral vrije vormen als grote kans. Deze groep zag ook grote uitdagingen voor de sector. Zo werd de kwaliteit van de maaktechniek genoemd, de huidige bouwregelgeving en de veranderende competenties voor nieuwe 3D ontwerpen.

Uit de slotstellingen en samenvatting van Van Wijk bleek dat het tijd is om aan de slag te gaan. Het grootste deel van de aanwezigen ziet samen pilotprojecten realiseren en nieuwe businessmodellen ontwikkelen als het volgende station. Binnen 5 jaar zullen zij niet meer opkijken van driedimensionaal printen in de bouw.

Terugblik

Op de terugblikpagina van Duurzaam Gebouwd Op Locatie: 3D Printing vindt u onder andere meer foto's, de evaluatie en de presentaties van de sprekers. Het event werd beoordeeld met een 7,6.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Marvin van Kempen