'Naar een volledig circulaire en energieleverende woonindustrie'

“De bouw verandert, of u dat nou leuk vindt of niet”, waarschuwen Jan Willem van de Groep, programmamanager van Energiesprong en Pieter van Gent, senior business manager benelux bij BASF. Zij zien kansen in de industrialisatie van de bouw en industrie overstijgende innovaties.

 “Als we een auto gaan kopen, kunnen we kiezen uit allerlei varianten. Waarom is dat niet zo als we een huis aanschaffen?”, vraagt Van Gent. Steeds belangrijker worden volgens hem de aspecten comfort en gezondheid, sneller en gemakkelijker bouwen en het monteren van kant-en-klare systemen op de bouwplaats.

“De 13 miljard euro aan energie die per jaar de lucht in vliegt, kunnen we ook inzetten om de renovatieopgave aan te pakken”, vindt Van de Groep. “Het allerbelangrijkste voor de transitie is innoveren en industrialiseren. Dat is nodig en het gaat domweg gebeuren. Als u niet meedoet, is het over een tijdje game over”, vindt de Duurzame 50 Vastgoed NL 2015-winnaar.

Innovaties en verkorting bouwtijd

Een vaak gehoorde opmerking is dat verduurzamen en innoveren duur is. “Toch wijst onderzoek van BouwKennis uit dat 70 % van de geslaagde innovaties gelinkt zijn aan verkorting van de bouwtijd”, zegt Van Gent. Daarnaast slaagt 60 % van de innovaties vanwege de energiebesparing en is 50 % gelinkt aan minder onderhoudskosten.

Problematisch is de discussies over de transactiekosten tussen partners inde waardeketen, vindt het duo. “Hierdoor wordt de waarde van het eindproduct steeds lager. We moeten naar een woonindustrie die volledig circulair is en energie levert. Dat kunnen we alleen bereiken als we de keten omdraaien. Hoe kunnen we business opportunity’s omzetten in waarde en hoe vertaalt dit zich naar het bouwproces?”, aldus Van Gent.

Pieter van Gent en Jan Willem van de Groep

Samenbrengen

Kansrijk is het samenbrengen van technologieën uit andere industrieën. Bijvoorbeeld het printen, wat nu al wordt ingezet in de textielindustrie. “Maar ook beton, glad beton en ruw beton, kun je op een industriële manier met elkaar verbinden", zegt Van Gent. Zo zijn er meer industrieën die de verbinding met elkaar kunnen maken, een absolute kans voor de bouw- en vastgoedsector.

Building Holland op YouTube

Bekijk alle films van Building Holland op het Building Holland YouTube-kanaal. Abonneert u zich op ons YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van toekomstige video’s. Abonneren is gratis en alleen mogelijk met een Google-account.

Deel dit artikel

permalink