Verse innovaties bij productie tapijt en textiel

Stainless textures en de ontwikkeling van biobased materialen zijn nieuwe trends en innovaties die energie besparen bij de productie van tapijt en textiel.

Ondernemersorganisatie Modint onderzoekt trends die energie besparingen in deze branches, samen met bedrijven, kennisinstellingen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. “Stainless textiles hebben minder reiniging nodig en gaan langer mee, dat scheelt aan het eind van de keten energie”, vindt milieuconsultant Peter Koppert. “Ook de ontwikkeling van biobased materialen is kansrijk. Zoals de nieuwe polymeer PLA op basis van melkzuur, die al wordt gebruikt voor tijdelijk tapijt op beurzen.”

Energiebesparing door warmteoptimalisatie

Warmteoptimalisatie is een belangrijke maatregel om tot energiebesparing te komen. Intercarpet, mkb’er en meerjarenafspraken energie-efficiëntie-deelnemer, realiseerde met optimalisatie een energiebesparing van 20% op de backingstraat, die de rug aanbrengt op tapijt. “De backingstraat beslaat 80% van ons totale energiegebruik, dus we sparen niet alleen het milieu maar ook onze portemonnee”, zegt quality process manager Harm Hiddink.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)