Piet Hein Eek transformeert Strijp-R

Sinds ontwerper Piet Hein Eek van Strijp-R zijn werkplaats heeft gemaakt, is dit voormalige Eindhovense industrieterrein populair.

Over enkele maanden, komende juli, is de transformatie van Philips’ voormalige pompgebouw (RAG) voltooid. Dit gebouw is dan herontwikkeld tot 6 luxe maisonnettes en 4 appartementen, die inmiddels allemaal verkocht zijn. “Wij zijn geen makelaar dus konden deze woningen niet op Funda.nl plaatsen”, legt architect Iggie Dekkers uit. “Dankzij social media als Facebook was 80% van de woningen na 4 maanden verkocht. Inmiddels geldt dit voor alle woningen.”

Links het voormalige RF-gebouw en rechts de nieuwbouw gezien vanaf het transformerende balkon van het voormalige RAG-gebouw

Sinds dit jaar werkt ze samen met Piet Hein Eek onder de naam ‘Piet Hein Eek architectuur’. Tijdens het evenement ‘Nieuw Profiel’, dat Aluk eind april organiseerde, leidde zij de aanwezigen rond over dit industrieterrein, dat sinds 2010 een transformatie ondergaat.  In de fabrieken waar Philips in de jaren 50 zijn beeldbuizen en radio’s produceerde, heeft Eek 2 fabrieksgebouwen herontwikkeld tot werkplaats, kantoor, showroom, horeca, ateliers en evenementenruimte.

Maximale halen uit mogelijkheden

Die evenementenruimte kwam toevallig tot stand, maar hierin zag de bank het meeste perspectief. “Dat overkomt mij vaker. Ik vind het moeilijk te voorspellen welke product succesvol zal zijn. Daarom heb ik geleerd om te reageren op de mogelijkheden.”

Een bank van oude isolatiebuizen met op de achtergrond de RF-fabriek.

Zo haalt Eek de onderdelen voor zijn meubelstukken onder meer van de stortplaats. Maar ook van materialen in de voormalige RF- en RAG-gebouwen zag hij een meerwaarde, wat blijkt uit een bank van oude isolatiebuizen. Inmiddels is het RAG-gebouw bijna gerenoveerd. “Ze zijn zoals ze zijn en daar hebben we iets mee gedaan”, vertelde hij. “Ik heb geleerd om het maximale uit de mogelijkheden te halen en me als een vis in het water te voelen om goed te presteren.”

Duurzame sloop, ledverlichting en wko

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol op Strijp R. Zo is de oude bebouwing, waar nodig, duurzaam gesloopt. Daarnaast is er ledstraatverlichting en maakt het volledige terrein gebruik van een warmtekoudeopslag.

Maar hier blijft het niet bij: in het najaar start de bouw van ‘Groene Woningen’. Voor het ontwerp hiervan zijn Eek en Dekker geïnspireerd door de projecten met het industriële erfgoed uit de directe omgeving. Deze woningen zijn van buiten begroeid met hedera. De bedoeling is dat de ‘Groene Woningen’ opgaan in hun omgeving en aansluiting hebben met het RAG-gebouw.

Foto bovenaan: links de nieuwbouw van Strijp-R, rechts de voormalige RF-fabriek waarin nu Eek zit.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Eindhoven, Noord-Brabant