'Change or die voor architecten'

“De nieuwe architect positioneert zich volledig anders”, zegt Fred Schoorl, directeur van de Branchevereniging van architectenbureaus (BNA).

Volgens Schoorl is het de afgelopen tijd, dankzij de transitie die de bouw- en vastgoedbranche doormaakt, een kwestie van change or die voor architecten. “Dat is voor veel architectenbureaus een keiharde realiteit.”

De architect kan niet meer in het oude stramien blijven en moet zich richten op nieuwe diensten, vindt hij. Deze diensten worden niet gezien als typische architectendiensten maar vormen wel kansen om te onderscheiden. “De architect kan meerwaarde leveren bij het verbinden van partijen en het oplossen van problemen. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant van proces. Denk hierbij aan conceptontwikkeling en marktontwikkeling vooraf en exploitatie achteraf.”

'De nieuwe architect' in de schijnwerpers tijdens Building Holland

Nederlandse markt bestaat nauwelijks meer

De architect krijgt vandaag de dag te maken met andere opdrachtgevers maar ook verse vormen van contracting. BIM, ICT en duurzaamheid worden hierbij als belangrijke maatschappelijke ambitie gezien. De focus is al lang niet meer enkel nationaal. “Eigenlijk kun je zeggen dat de Nederlandse markt niet of nauwelijks meer bestaat. Steeds meer bureaus werken internationaal.”

Building Holland op YouTube

Bekijk alle films van Building Holland op het Building Holland YouTube-kanaal. Abonneert u zich op ons YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van toekomstige video’s. Abonneren is gratis en alleen mogelijk met een Google-account.

Deel dit artikel

permalink