Toenemende vraag naar aantoonbare duurzaamheid

In toenemende mate werken opdrachtgevers in de gebouwde omgeving met prestatiecontracten. Prestatie-eisen op het vlak van duurzaamheid worden steeds vaker met GPR Gebouw beschreven.

Zo vragen gemeenten bij de ontwikkeling van brede scholen om GPR-scores hoger dan een 8. De score kan worden aangetoond door een berekening van een GPR Gebouw Expert, die de relaties kent tussen de duurzaamheidsthema’s en een gebouwontwerp kan optimaliseren.

MIA-regeling

Een ander voordeel van GPR Expert zijn is de mogelijkheid om de communicatie te leiden over het duurzame ontwerp. De GPR-berekeningen kunnen opgesteld worden voor de fiscaal voordelige MIA-regeling. Ten slotte kan de Expert het GPR Gebouw Certificaat aanvragen en uitreiken aan een tevreden klant. Met dit certificaat laten gebouweigenaren de duurzaamheidsprestaties van hun gebouwen zien, waarvoor de Expert de geaccordeerde berekening aanlevert.

Uitreiking GPR Gebouw Certificaat Energiesprong Montferland

Duurzaamheid aantonen

Theo Smits, duurzaamheidscoördinator bij Heijmans: “Opdrachtgevers waarderen dat we weten waar we het over hebben als het gaat om duurzaamheid en GPR Gebouw. Dit kunnen we door middel van de Expertstatus aantonen en ik merk dat mijn status als GPR Gebouw Expert meerwaarde heeft.”

Gebouwen met een certificaat krijgen een vermelding op de GPR-projectenwebsite. Om GPR Gebouw Expert te worden, volgen professionals een tweedaagse cursus en leggen een examen af. Deelname aan de cursus en examinering vereist enige voorkennis. Naast basisekennis van GPR Gebouw is algemene kennis van bouwtechniek, bouwfysica en installaties voor klimatisering, duurzame energie en verlichting nuttig.

De volgende cursus vindt plaats op 16 en 23 juni 2015 in Utrecht, met nog een aantal plaatsen beschikbaar. Direct aanmelden kan via de website van GPR Gebouw.

Foto bovenaan: Uitreiking GPR Gebouw Certificaat Unipro

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen