‘Slowlane verbindt groen, sport en mobiliteit’

Tijdens de eerste editie van Mooiwaartscafé stond in Eindhoven de Slowlane centraal. Dit fietspad verbindt de diverse bedrijven die horen bij Brainportregio Eindhoven.

Het initiatief Mooiwaarts is opgericht als een pleidooi vanwege de zorgen over de omgevingsinvulling van de Rijksoverheid. “Met dit café willen we gezamenlijk termen als ‘mooi’ en ‘bijzonder’ bespreken, in relatie tot de omgeving”, vertelt Flip ten Cate, directeur van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit.

Ruimtelijke activering

In deze eerste editie gebeurt dit aan de hand van de Slowlane. Volgens de organisatoren Mooiwaarts, Brabants Expertisecentrum Ruimtelijke Kwaliteit (BERK) en Brainport verbindt dit fietspad de economische toplocaties in de Brainportregio via groen, sport en mobiliteit. Yves de Boer, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, moedigt dit soort initiatieven alleen maar aan. “Daarom hebben we ook de Brabantse Stijlprijs opgericht”, legt hij uit. “Na de ruimtelijke ordening en ontwikkeling is nu het tijdperk aangebroken van de ruimtelijke activering. Dat is namelijk de sleutel naar een dynamische samenleving.”

Volgens landschapsarchitecte Maike van Stiphout gaat ruimtelijke kwaliteit over het slim verbinden van verschillende functies aan 1 product. “Zo zijn er geluidswallen die tegelijkertijd energie opwekken. Met de juiste vormgeving staan deze producten ook aantrekkelijk in hun omgeving.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Eindhoven, Noord-Brabant