Brazilië is kans voor Nederlandse verduurzamers

Er waait een frisse wind door Brazilië, in bouw- en vastgoedland. Een land dat lang relatief gesloten was, richt nu de blik naar buiten. Dat betekent een kans voor Nederlandse verduurzamers.

Corinne Schrauwen en Gyana Bindo kennen de economische groei en de bouwopgave in Brazilië op hun duim. Beiden zijn ze van WeConnectYou, een adviesbureau op het gebied van architectuur en bouw. Schrauwen: “We zien kansen in Brazilië omdat dit land lange tijd gesloten was, maar nu is de blik naar buiten gericht.”

Dat komt volgens Bindo door de groei van het land in de laatste jaren. “In het zuidoosten woont 42% van de bevolking. De helft van de economische activiteit vindt hier plaats.” Toch ziet Schrauwen in alle regio’s van Brazilië een groei. “De Nederlandse overheid ziet deze kansen ook en heeft 2 steunpunten voor ondernemers geopend.”

Groei van de middenklasse

De bouwsector is een van de grootste groeisectoren in het land, vanwege de investeringen van de overheid in projecten. Ook de toenemende interesse van internationale bedrijven draagt hieraan bij. “De groei van de bouwproductie is te danken aan de groei van de middenklasse. Deze is niet alleen groter geworden, maar stelt ook hogere eisen aan vervoer en huisvestingsvoorzieningen.”

Volgens het tweetal kent verduurzaming een aantal bijzondere uitdagingen in Brazilië. Zo is er een ‘waanzinnige’ opgave voor fatsoenlijke woningen voor lage en midden inkomens. “Duurzaamheid gaat in Brazilië vooral om het verbeteren van de maatschappelijke integratie, de sociale duurzaamheid.”

Bindo en Schrauwen leggen de kansen van duurzaam bouwen in Brazilië voor aan het publiek

Op reis naar Brazilië

WeConnectYou organiseert in samenwerking met Duurzaam Gebouwd een reis naar Brazilië, voor een bezoek aan de Expo Arquitetura Sustenável, een internationale vakbeurs op het gebied van duurzaam bouwen. De expo vindt plaats van 10 tot en met 12 november 2015 in São Paulo.

De reis is bestemd voor Nederlandse bedrijven die producten en/of diensten aanbieden op het gebied van duurzame bouw en architectuur. Voorbeelden hiervan zijn producenten van innovatieve bouwproducten, ontwerpers en technisch adviseurs. Alle bedrijven die in deze sector actief zijn, kunnen hieraan deelnemen. Aanmelden verloopt via de inschrijfpagina.

Building Holland op YouTube

Bekijk alle films van Building Holland op het Building Holland YouTube-kanaal. Abonneert u zich op ons YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van toekomstige video’s. Abonneren is gratis en alleen mogelijk met een Google-account.

Deel dit artikel

permalink