Sportcomplex met C2C-educatieroute

In sportcomplex Egerbos in Venlo is een volledige Cradle to Cradle (C2C)-educatieroute gerealiseerd. De route neemt leerlingen, bezoekers en sporters mee langs de C2C-elementen van het gebouw om hun bewustzijn op het gebied van een circulaire economie te vergroten. 

Jongeren zijn de ambassadeurs van de toekomst. Stel je voor dat de nieuwe generatie de uitgangspunten van een circulaire economie als standaard zien. Schoolgebouwen kunnen hierin een belangrijke rol spelen, als leermiddel van de toekomst.

Focus op schone energie, gezonde en veilige materialen

Vanaf de start van de vernieuwbouw van het bestaande sportcomplex Egerbos gold Cradle to Cradle als uitgangspunt. Hierbij is de focus gelegd op het gebruik van schone energie, het gebruik van gezonde en veilige materialen en het inzetten van functioneel groen. Oplossingen dienen niet alleen maximaal bij te dragen aan de 3 C2C-thema’s, maar vooral aan de bewustwording bij de leerlingen en sporters. Het C2C-geïnspireerde sportcomplex Egerbos is eind 2014 in gebruik genomen.

Bewustwording met educatieroute

Het was echter niet genoeg om enkel C2C-elementen en gecertificeerde materialen die bijdragen aan de 3 C2C-thema’s, zichtbaar te maken. Daarom is besloten om in het gebouw een C2C-educatieroute te realiseren. Afgelopen meivakantie is deze route in gebruik genomen.

Wanneer je nu het gebouw benadert, word je direct uitgedaagd en erop gewezen dat er iets bijzonders is aan het gebouw. In de entreehal krijg je vervolgens informatie over de C2C-principes. Een exploded view wijst op de C2C-elementen en -materialen in het sportgebouw. Leerlingen, bezoekers en sporters kunnen op eigen gelegenheid op ontdekkingstocht en meer te weten komen over de meerwaarde van deze oplossingen.


De exploded view is te vinden in de entreehal van het sportcomplex. Hierop staan alle C2C-elementen en -materialen, die zijn toegepast in het gebouw. 

En het mooie is, de bewegwijzeringsborden zijn ook C2C-gecertificeerd. De producten van leverancier Dansign bestaan niet alleen uit gezonde en veilige materialen. Ook is nu al een restwaarde afgesproken, variërend van 5% tot 25% van de aanschafprijs afhankelijk van de gebruiksduur.

Tag als informatiemiddel

Alle C2C-materialen in het gebouw zijn voorzien van een informatiemiddel, een zogenoemde tag. Over elk product is informatie te vinden over de kwaliteit en inhoud van de materialen en het productieproces. Bovendien zijn de C2C-elementen als de energieoplossingen  en groene gevels en daken voorzien van een tag.

Ook wordt duidelijk gemaakt welke materialen uit de voormalige sportzalen zijn hergebruikt. Zo zijn huidige tribunes gemaakt van hergebruikte houtendelen uit het voormalige plafond. 

Het allermooiste is: ook bij andere projecten wordt nu nagedacht over een dergelijke C2C-routing om het bewustzijn van gebruikers en bezoekers te vergroten. In bijvoorbeeld het nieuwe Stadskantoor Venlo komt ook een dergelijke routing. Kortom, er liggen nog voldoende kansen om het bewustzijn van een circulaire benadering te vergroten.

Foto boven: De huidige plafonds zijn gemaakt van de houten plafonddelen van de voormalige sportzalen. 

Auteur Bas van de Westerlo is Cradle to Cradle gecertificeerd consultant bij het C2C ExpoLAB te Venlo en gespecialiseerd in de bebouwde omgeving en aanbestedingen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door C2C ExpoLAB

Meer nieuws uit Venlo, Limburg