‘Radicale keuze voor verandering is noodzakelijk’

De drijfveren van 'Duurzame 50 Vastgoed NL'-winnaars Jan Willem van de Groep en Stefan van Uffelen worden duidelijk in editie 30 van Duurzaam Gebouwd Magazine. Verder leest u in dit tijdschrift over de mogelijkheden om kinderen in Cradle to Cradle op te voeden.

Adjunct-directeur van deltaWonen Sjoerd Quint vertelt over het nieuwe duurzaamheidsbeleid van zijn organisatie. “Dit beleid heet 'Durf en Duurzaamheid 2.0', waarin we duurzaamheid als leidend principe stellen achter alle beslissingen die we maken. We legden dit beleid vast in onze strategie en al snel volgde een plan om onze woningvoorraad te verduurzamen, 8.800 woningen van de 14.500 eenheden.”

Het thema Duurzaam Flexibel Comfort start met een rondetafelgesprek over het project Wonen boven de Hoven

Hypermodern distributiecentrum

Daarnaast besteedt de juni-uitgave van Duurzaam Gebouwd Magazine aandacht aan het hypermoderne distributiecentrum van Wehkamp.nl, dat ’s werelds meest moderne sorteersysteem herbergt en met een zonnepark een totaal vermogen opwekt van 2,5 MW. Ook de omgeving wordt niet vergeten, weet Andries van Daalen, programma directeur bij Wehkamps moedermaatschappij RFS Holland Holding. “Bezoekers aan het distributiecentrum voor het pand treffen geen gladgestreken gazon aan, maar een ruige ecologische verantwoorde tuin. We werken hierbij volgens de principes van Stichting ’t Heem, die de oorspronkelijke flora en fauna terugbrengt.”

Uit het artikel 'Opvoeden in Cradle to Cradle' blijkt de meerwaarde van C2C als uitgangspunt bij verduurzaming scholen

Er wordt ook definitief afgerekend met het ‘A-woord’. Tenminste, als het aan Erik Gathier van ERA Contour,  Michiel Haas van NIBE en Bas van den Berg van Buurman. Haas: “Op dit moment is er nog altijd materiaal dat op bouwplaatsen beschouwd wordt als afval. Maar het gaat erom die afvalcomponent zo klein mogelijk te maken. De garantie over restmateriaal is op dit moment nog een belemmeringen. Wanneer we echt naar een circulaire economie willen, waarin we oude gebouwen gaan zien als een grondstoffenvoorraad, dan zullen we dat probleem moeten oplossen.”

Digitale editie magazine

De digitale editie van Duurzaam Gebouwd Magazine #30 is volledig gratis te lezen via Duurzaamgebouwd.nl/duurzaam-gebouwd-magazine. U kunt het magazine ook op uw smartphone of tablet bekijken.

Deel dit artikel

permalink