'Woningvoorraad voldoet niet aan toekomstige vraag'

De huidige woningvoorraad kan niet voldoen aan de toekomstige vraag, doordat huishoudens kleiner en grijzer worden. Dat verwacht de helft van de Nederlandse gemeenten.

Deze gegevens blijken uit het jaarlijks terugkerende onderzoek ‘Gemeentelijke Barometer Fysieke Leefomgeving’ van Royal HaskoningDHV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Aan de barometer, die inzicht geeft in de laatste trends, knelpunten en ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving, deden 185 gemeenten mee.

Belangrijke uitkomsten uit het onderzoek zijn verder dat 60 procent van de gemeenten een specifiek beleid voert om de woningvoorraad toekomstbestendig te maken. Een toenemend aantal woningen wordt geschikt gemaakt voor zorg. Bij 42 procent van de gemeenten gebeurt dit door het aanpassen van particuliere woningen en bij 52 procent door het aanpassen van corporatiewoningen.

Afstoten van maatschappelijk vastgoed

Een andere bevinding is dat 84 procent van de gemeenten maatschappelijk vastgoed wil afstoten om de bezuinigingen te kunnen bekostigen. Ondanks dat heeft drie op de vier gemeenten nog geen vastgoedstrategie.

De barometer is te downloaden via de website van Royal HaskoningDHV.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Royal HaskoningDHV