Materiaalhergebruik biedt bouwkolom grote kansen

‘Duurzaamheid kost geld’ wordt nog vaak gehoord in de bouwkolom. Toch zijn er duurzame oplossingen die partijen in de bouwketen geen extra geld hoeven te kosten. “Door slim materialen te  aan hergebruiken, kun je als keten waarde toevoegen zonder aanvullende kosten”, vinden Michel Baars en Nick Govers van adviesbureau Search.

Search is een door Anne-Marie Rakhorst opgericht ingenieurs- en adviesbureau, dat zich inspant om de duurzaamheid in de Nederlandse bouwketen te vergroten. Eén van de onderwerpen die het bureau nadrukkelijk op de kaart probeert te zetten, is het slimme hergebruik van materialen.

“We proberen de bouw circulair te maken”, zegt Nick Govers, projectleider op het gebied van sloop en renovatie. “We willen hergebruik naar een hoger niveau tillen door in gesprek te gaan met alle betrokken partijen en hen ervan te overtuigen dat een circulaire aanpak geen extra geld kost.”

Interessante businesscase

Volgens Search-directeur Michel Baars liggen er op dit gebied veel kansen voor de bouwsector. “We gebruiken verschillende argumenten om opdrachtgevers te overtuigen van een circulaire aanpak”, zegt hij. “Zo is er een belangrijke financiële prikkel. Door slim hergebruik kun je kosten reduceren. Als je een grondstoffeninventarisatie doet – die overigens verplicht is volgens het Bouwbesluit – kun je eenvoudig zien waar je een interessante businesscase hebt en waar niet.”

In zekere zin is het volgens Baars onbegrijpelijk dat de markt geen groter enthousiasme toont voor de mogelijkheden die slim hergebruik biedt. “Want hoeveel duurzame oplossingen zijn er eigenlijk in de markt, waarbij je niet eerst hoeft te investeren zonder rekening te houden met terugverdientijden?”

Bewustwording

Op dit gebied is nog een wereld te winnen. “Wanneer men op een bepaalde locatie een nieuw gebouw wil neerzetten, is men vaak al jaren bezig met het ontwerp voor de nieuwbouw”, zegt Govers. “Maar pas een maand voordat de sloop van het oude gebouw begint, wordt er ook nagedacht over dit aspect van het proces. Dat betekent dat er vaak te weinig tijd is om de grondstoffeninventarisatie goed te doen en de juiste afnemers en afzetkanalen te vinden.”

Terwijl het zo eenvoudig zou kunnen. “Het heeft alles te maken met bewustwording”, vindt Baars. “Wanneer men in datzelfde te slopen gebouw de aanwezigheid van asbest vermoedt, wordt een grondige inventarisatie van deze negatieve waarde gedaan. Waarom zou je bij een dergelijke inventarisatie niet meteen ook de positieve waarde van een gebouw in kaart brengen? Het levert geld op en voegt waarde toe aan de keten.”

Lees meer artikelen die betrekking hebben op de circulaire economie, thema van de maand in juni, in de nieuwe uitgave van het Duurzaam Gebouwd Magazine.

Deel dit artikel

permalink