Van F naar A++ voor € 30.000

Met een budget van € 30.000 per woning kan het concept Beter op de Meter bij rijwoningen 80% energiereductie realiseren.

Dit concept wordt in de markt gezet door renovatiebedrijven Hemubo, Smits Vastgoedzorg, Rutges Vernieuwt en in het TBI WOONlab samenwerkende bedrijven ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep, samen met Itho Daalderop en Comfort Partners. De investering van € 30.000 per woning is vooral handig voor corporaties die veel labelstappen willen maken met een beperkt budget.

Van F naar A++

Het resultaat van die investering is een labelsprong van F naar label A++ (EI 2,7 naar 0,35) binnen 5 werkdagen. Na afloop heeft de woning een goed binnenklimaat en is tochtdicht en schimmelvrij. Er wordt geventileerd volgens bouwbesluit bestaande bouw. De focus bij verduurzaming ligt op de optimale balans tussen kosten en energetische woningverbetering. De werkzaamheden kunnen bijna allemaal gelijktijdig worden uitgevoerd.

Nieuwe concepten komen eraan

De samenwerkingspartners ontwikkelden eerst het renovatiekompas, dat in 10 minuten inzicht geeft in de kosten en baten van een renovatie- of groot onderhoudsproject. Vervolgens zijn ze gestart met de ontwikkeling van concepten zoals Beter op de Meter. Dit is het eerste concept uit een reeks die nog gaat komen. Op een later tijdstip worden ook portiekwoningen en galerijflats van Beter op de Meter voorzien. Ook hierbij is het streven naar een energiebesparing van 80 procent. Niet heel ingrijpend, beeld van de woning blijft min of meer hetzelfde. Werkzaamheden kunnen bijna allemaal gelijktijdig worden uitgevoerd.

Ontwikkeling renovatiekompas

Het oorspronkelijke renovatiekompas werd ontwikkeld door de bovenstaade samenwerkingspartners exclusief Itho Daalderop en Comfort Partners.

Deel dit artikel

permalink