Open bestandsformaat uitwisselen bestekspecificaties

Softwareleveranciers die bestekverwerkende software op de markt brengen komen met een open bestandsformaat voor het uitwisselen van bestekspecificaties.

Betrokken bij het initiatief zijn Ibis, Duncan Automatisering, De twee snoeken en Kubus, in samenwerking met NBD, Bouwconnect, Zeeboer en KOMO. “De initiatiefnemende bedrijven willen de markt voor bestekspecificaties openbreken zodat meerdere partijen deze informatie kunnen maken en verspreiden”, aldus Erik Pijnenburg, directeur van Kubus.

Specificaties en projectbestekken

Met het Open Specificatie Formaat kunnen zowel specificaties als projectbestekken worden uitgewisseld, onafhankelijk van de gebruikte classificatie. Leveranciers van productinformatie kunnen productspecificaties leveren die volledig vrij te verspreiden zijn, te gebruiken in alle bestekverwerkende software.

“Ook Stabu kan hun informatie in het Open Specificaties Formaat beschikbaar stellen. Daarmee zou Bouwbreed in één klap bruikbaar worden voor alle bestaande bestekverwerkende software”, meldt Pijnenburg. De softwareleveranciers bouwen het formaat in, in hun software. Vervolgens kunnen leveranciers van informatie hun data in dat formaat beschikbaar stellen. Ook de Bouwconnect Bibliotheek zal informatie aanbieden volgens de nieuwe standaard.

Flexibel op vraag inspelen

“Onze primaire strategie is om aan de sluiten bij wat de markt vraagt. Het Open Specificatie Formaat biedt ons de ruimte om snel en flexibel op die vraag in te spelen”, vertelt Paul van Pelt, directeur van de Twee Snoeken.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door KUBUS BV