Succesfactoren voor praktijkinvulling circulaire economie

De circulaire economie in de praktijk brengen is voor veel partijen niet gemakkelijk. “Daarom kijken we naar een aantal succesfactoren die een praktijkinvulling mogelijk maken.”

“Het recyclingpercentage in de bouwsector is maar liefst 97 procent. Als je kijkt naar de hoeveelheid grondstoffen die we in de bouw nog nodig hebben, dan zie je dat we voor 90 procent afhankelijk zijn van primaire bronnen”, aldus Noortje Schrauwen, projectleider bij Search.

Bijna 100 procent van puin wordt gebruikt als verharding. Dat betekent een downcycling van deze materialen. “Het is nog niet eens zo’n groot probleem dat dit materiaal onder de weg komt te liggen, maar het is wel een probleem dat we de honger naar grondstoffen vooraan in de keten niet stillen”, vindt Schrauwen.

Ken je product en gebouw

De bouw- en vastgoedsector vormt zich nog niet naar een circulaire economie. Een grote uitdaging is om onze grondstoffen op een hoogwaardige manier te gebruiken. “Daarom moeten we weten wat er in een product en gebouw zit. Hoe complexer producten worden, hoe moeilijker het is om te weten wat er in zit.”

Een andere succesfactor is het vroegtijdig opzoeken van ketenpartners. Wanneer je met klanten of andere leveranciers in gesprek gaat, kijk je naar andere manieren om het project aan te vliegen. “Dat maakt het ontzettend belangrijk om vroegtijdig het gesprek aan te gaan. Ten slotte zou je moeten starten met de juiste ontwerpprincipes. Werk met goede, pure materialen en zorg dat je een positief effect op de omgeving hebt.”

Grondstoffenbank in Venlo

Schrauwen noemt vervolgens twee voorbeelden die het potentieel van deze succesfactoren onderstrepen. Het eerste voorbeeld is Stadskantoor Venlo, waaraan Duurzaam Gebouwd aandacht besteedde in het artikel ‘Stadkantoor Venlo kiest voor Cradle to Cradle’. Het gebouw is een grondstoffenbank, zuivert lucht, wekt energie op en sluit waterkringlopen.

Het tweede voorbeeld dat Schrauwen noemt is de transformatie van het voormalige Shell-kantoor in Den Haag. Hierbij was Search betrokken als procesbegeleider en wordt hoogwaardig hergebruik van grondstoffen toegepast.

Building Holland op YouTube

Bekijk alle films van Building Holland op het Building Holland YouTube-kanaal. Abonneert u zich op ons YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van toekomstige video’s. Abonneren is gratis en alleen mogelijk met een Google-account.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Search