Nieuwe versie Nationale Milieudatabase

Afgelopen maandag 15 juni heeft Stichting Bouwkwaliteit (SBK) versie 1.7 van de Nationale Milieudata (NMD) aan de rekeninstrumenteigenaren opgeleverd.

Hiermee is het bouwwerk voor de Milieuprestatieberekening van Gebouwen (MPG) verder verstevigd. Belangrijk winstpunt is de toevoeging van meer dan 50 getoetste productkaarten, waarvan 75% producentspecifiek.

Van de 739 producten in de database voldoet inmiddels 46% aan de zorgvuldigheidseisen van het SBK-Toetsingsprotocol. Daarvan betreft 28% producentspecifieke kaarten (categorie 1) en 72% branchegemiddelde kaarten (categorie 2).

Structuur gericht op getoetste data

In navolging op de herziening van Bepalingsmethode en het Toetsingsprotocol is ook de invoerapplicatie afgestemd op de Europese ontwikkelingen (EN15804). Hiermee is de structuur meer gericht op getoetste data. Daarnaast is de invoerapplicatie gebruiksvriendelijker gemaakt, wat de kans op invoerfouten reduceert.

Naast de nieuwe producten zijn ook wijzigingen in productkaarten en basisprofielen doorgevoerd. Grotendeels gaat het hierbij om recentere gegevens. Met gerichte controles waarborgt SBK de datakwaliteit.

Volgende versie

De toeleverende industrie ziet steeds meer de toegevoegde waarde van het MPG-bouwwerk en spant zich in om haar data getoetst in de NMD te krijgen. Voor een aantal producenten en branches bleek de 1.7-versie nog te vroeg, maar zij verwachten het traject inclusief toetsing voor de volgende versie gereed te hebben.

W/E adviseurs heeft in nauwe samenwerking met de SBK zowel aan het voorbereidende, inhoudelijke werk als de feitelijke release een grote bijdrage geleverd. Alle recente verbeteringen zijn inmiddels ook in de software van GPR Gebouw en GPR Bouwbesluit doorgevoerd.

Deel dit artikel

permalink