'Hoe circulair zijn wij eigenlijk?'

De potentie van de circulaire economie in Europa is € 600 miljard per jaar, mits de bouw- en vastgoedsector de grondstoffen beter in de kringloop kan houden. “Maar hoe circulair zijn wij eigenlijk?”

“Wat kunnen we op dit moment van de markt vragen en hoe komen we van ambities naar prestaties en resultaten?”, vraagt senior adviseur duurzame innovatie Maarten Epema van draaijer+partners zich af. Hij refereert vervolgens naar een uitgevoerd project van TenneT, waar een haalbaar en betaalbaar inbouwpakket met de hoogste Cradle to Cradle-prestaties werd geleverd.

Terugnamegarantie

“We hebben de ambities vertaald in een prestatiecontract en stevig aan dit contract vastgehouden, ook toen het spannend werd.” Zo werden de ontwerpen voor hoogwaardig hergebruik omgezet in prestaties, waarbij terugnamegarantie van materialen een belangrijk onderdeel vormt.

Manier van inkopen

“Als je het over circulair inkopen hebt, dan praat je over twee zaken”, vindt René de Klerk van Rendemint. “Allereerst wát je precies inkoopt en ten tweede de manier van inkopen. We hebben getracht om de grondstoffen die we in het gebouw stoppen met dezelfde kwaliteit en zonder vervuiling te kunnen hergebruiken.”

Hiervoor werd een PRP-systeem aangehouden, met daarin verschillende elementen verwerkt. “De extractie en productie van grondstoffen, toxiciteit, logistiek en beheer, het hergebruik, de ‘ReNtry’, een contract en de audits om alles te controleren zijn onderbracht in dit systeem.

Betrokkenen bij het project TenneT (vlnr): Maarten Epema, Ingeborg Leene, Tine Groen en René de Klerk.

De circulaire praktijk

Meer over het project TenneT leest u in de meest recente uitgave van het Duurzaam Gebouwd Magazine. In dit artikel komen onder andere Ingeborg Leene van TenneT, Maarten Epema van draaijer+partners en Tine Groen van Studio Groen+Schild aan het woord.

Building Holland op YouTube

Bekijk alle films van Building Holland op het Building Holland YouTube-kanaal. Abonneert u zich op ons YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van toekomstige video’s. Abonneren is gratis en alleen mogelijk met een Google-account.

Deel dit artikel

permalink