Beheerprogramma voor optimaal ventilatieresultaat

Een goed functionerend ventilatiesysteem leidt tot een frisse leefomgeving, kostenreductie en lagere exploitatiekosten. “Des te belangrijker is het inzicht in de prestaties van deze systemen en bewoners die weten hoe ze aan een gezond binnenklimaat kunnen bijdragen.”

Sterrenwacht de Sonnenborgh stelde haar bibliotheek beschikbaar voor de persbijeenkomst van Aralco, speciaal over dit thema. Centraal in het programma stond een kennismaking met de Oxygreen Vision, een beheerprogramma waarmee op afstand toestelgegevens en status van ventilatiesystemen wordt uitgelezen.

Storingen en systeemvervuiling detecteren

“We hebben de applicatie primair ontwikkeld voor installateurs en woningcorporaties”, vertelt commercieel directeur Rob Huvers. “Belangrijke mogelijkheden zijn het detecteren van storingen, systeemvervuiling en het eventueel uitzetten van het systeem bij calamiteiten.” De meldingen worden gegeven op basis van individuele woningen of als complex.

Een optimaal werkend ventilatiesysteem hoeft nog niet per definitie tot een gezond binnenklimaat te leiden. Handelingen van bewoners zijn net zo belangrijk als goed onderhouden klimaatinstallaties. Een groot percentage laat vervuiling van binnenlucht gewoon toe.

Bekijk de afbeelding op volledige grootte

 

Communicatieopgave voor corporaties

“Bijna 80 procent van bewoners ventileert niet goed. Daarnaast is de perceptie dat ventileren energie verspilt.” Dit is een communicatieopgave voor corporaties, die steeds meer mogelijkheden en ook uitdagingen krijgen op dit gebied. In het bijzonder voor bewustwording van bewoners ontwikkelde Aralco de VentiApp.

“Het is inderdaad tijd voor actie. We moeten bewoners de voordelen van een fris binnenklimaat onder ogen brengen. De app geeft laagdrempelig weer of één of meerdere ruimtes in het gebouw toe zijn aan extra ventilatie, door middel van een vrolijke of sombere smiley. Verder kan de bewoner pushberichten [red. automatische berichtgeving op smartphone of tablet] ontvangen, bijvoorbeeld bij calamiteiten.”

Grote stappen op gebied van veiligheid

De kruisbestuiving met Oxygreen Vision wordt hiermee duidelijk. Terwijl een beheerder voor bijvoorbeeld een compleet complex de ventilatie uitzet vanwege een calamiteit, ontvangt de bewoner een bericht met de details. “Ook op het gebied van veiligheid zetten we hierdoor stappen”, aldus Huvers.

Het concept wordt in de zomerperiode in de praktijk gebracht. De systemen worden geïnstalleerd in een pilotproject met gestapelde bouw. “Dat is vooral interessant omdat het over een groot aantal gaat waar we de volledige breedte van de functionaliteit kunnen testen.” Duurzaam Gebouwd besteedt binnenkort meer aandacht aan dit pilotproject. Houd de website Duurzaamgebouwd.nl en het Duurzaam Gebouwd Magazine in de gaten.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Marvin van Kempen