Energieconcepten voor EPC 0,0 en nul-op-de-meter

De bijdrage van natuurlijke ventilatiesystemen aan energieneutraal en bijna energieneutraal bouwen kwam onder de aandacht tijdens de seminars ‘Natuurlijk, naar nul-op-de-meter’.

“Ieder gebouw verdient een goed en gezond binnenklimaat”, opent verkoopleider Nederland Richard Geraerts van Duco het seminar in Eindhoven. Dit is het vierde en laatste seminar in een reeks van gratis seminars, verspreid over vier locaties in Nederland.

Anne-marije Scheffe en Jourdain Martens, respectievelijk ingenieur en directeur van Bouwformatie, schetsen vervolgens een korte geschiedenis van regelgeving omtrent energiezuinigheid van gebouwen. Van 1996, toen de EPC 1,4 moest zijn, tot 2020, wanneer de EPC 0,0 moet zijn.

Betere schil, betere installaties

“Dat halen we alleen als we betere isolatie en installaties toepassen. De impact van isolatie en installaties op de EPC verschilt echter nogal”, meldt Scheffe. Hierbij refereert ze naar een onderzoek dat Bouwformatie uitvoerde voor Duco over kosteneffectiviteit en besparing van verschillende duurzaamheidsmaatregelen. Zo bleken warmteterugwinning voor de douche, PV-systemen en zonnecollectoren kosteneffectiever en beter voor EPC-verlaging dan vloer- en dakisolatie. Dit neemt niet weg dat investeren in de buitenschil vanuit bouwfysisch oogpunt lonend is en ook geheel in lijn ligt met de Trias Energetica.

Anne-marije Scheffe: "De impact van isolatie en installaties op de EPC verschilt nogal."

Ook werden investeringen voor enerzijds EPC 0,4 en anderzijds EPC 0,0 met elkaar vergeleken. “Het verschil in investeringskosten is € 10.000 tot € 11.000. Hoewel de initiële investering hoger is, zijn de operationele kosten lager. Daarnaast is de restwaarde iets hoger en schuilt het grote voordeel in de Netto Contante Waarde, NCW”, aldus Scheffe. Deze NCW is de investeringskosten plus de lopende kosten maal de discontovoet min de restwaarde.

Een andere bevinding uit het onderzoek is dat EPC 0,0 goed haalbaar is, ook met natuurlijke ventilatie. Daar staat tegenover dat, op basis van het huidige prijsniveau en het besparingspotentieel volgens actuele normen, EPC 0,0 nog niet volledig kosteneffectief is.

Gedurende het seminar werd met een sensor het ppm CO2 gemeten.

Dertien energieconcepten

Duurzaam Gebouwd-expert en adjunct-directeur Jérôme Eijsackers van adviesbureau Peutz presenteerde vervolgens enkele energieconcepten. Variërend van een EPC 0,4-concept met een Duco CO2 System, vloerverwarming en WTW voor douches tot een Nul-op-de-meterconcept.

“Zo’n ‘nul-op-de-meter’-woning heeft bij voorkeur een zonneboiler en een volledig dak vol zonnepanelen. Bij hoogbouw zijn er overigens weer andere oplossingen, zoals een collectieve pv-opwekking.” De dertien verschillende energieconcepten zijn te bekijken in zijn presentatie.

De ochtendsessie werd afgesloten door Duco-adviseur Caspar Houben, die aan de hand van enkele praktijkgerichte cases - waaronder het renovatieproject Servatius - aangaf hoe Duco met zijn totaaloplossingen zijn steentje bijdraagt aan een gezond, energiezuinig en comfortabel binnenklimaat. Zo kregen alle woningen na Duco’s interventie energielabel A toegewezen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DUCO Ventilation & Sun Control