Creatief met restmateriaal voor de Voedseltuin

Naar aanleiding van de samenwerking van ERA Contour en bouwmarkt Buurman vond een inspiratiesessie plaats op de Rotterdamse Buurman-locatie. Met behulp van allerlei restmaterialen realiseerden ERA Contour-medewerkers een aantal gebruiksobjecten voor de nabijgelegen Voedseltuin, dat voedselbanken in Rotterdam van gezonde etenswaren voorziet.

Wie de Buurman-bouwmarkt in Rotterdam betreedt, ziet meteen: dit is geen gewone bouwmarkt. Het bedrijfspand ademt een losse sfeer, waarin allerlei jonge mensen druk bezig zijn met het maken van lampen, stoelen, gitaren en wat al niet. Ook het materiaalmagazijn van Buurman oogt anders dan in de doorsnee bouwmarkt: in plaats van nieuwe, nog in plastic verpakte materialen bestaat de voorraad van de bouwmarkt vrijwel alleen uit restmateriaal. Dit bouwmateriaal verwerft het bedrijf op tal van plekken, onder meer op de bouwplaatsen van ERA Contour.

Lokale grondstoffenstroom

Dankzij de samenwerking tussen ERA Contour en Buurman is een geheel nieuwe lokale grondstoffenstroom ontstaan richting (bijvoorbeeld) meubelmakers, kunstenaars, consumenten en kleine aannemers. “We zijn blij dat we samenwerken met ERA Contour”, vertelt Bas van den Berg van Buurman. “We hadden al veel langer het idee om meer te doen met restmateriaal. Maar dankzij de samenwerking met ERA Contour is het balletje echt gaan rollen.”

Functionele objecten

De nauwe relatie tussen beide bedrijven kwam onder meer tot uiting in een inspiratiesessie van ERA Contour, gehouden bij Buurman. “We houden ongeveer 1 keer in de 3 maanden een inspiratiesessie met onze medewerkers”, zegt Erik Gathier van ERA Contour hierover. “De bedoeling van zo’n sessie is om met collega’s in een andere omgeving te zijn, zodat je elkaar op een andere manier leert kennen.”

Gathier is nauw betrokken bij de organisatie van deze inspiratiesessies en kwam op het idee om zo’n sessie een keer bij Buurman te houden. Dit idee leidde in overleg met Van den Berg al snel tot een bijzonder plan: is het niet mooi om deelnemende medewerkers met Buurman-materiaal een aantal functionele objecten te laten maken voor de dicht bij Buurman gelegen Voedseltuin? Deze tuin is een initiatief dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in staat stelt gezamenlijk groente te verbouwen. Voedselbanken verdelen dit vervolgens onder mensen, die moeilijk in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. “Een mooi initiatief, dat wij graag ondersteunen”, aldus Gathier.

Objecten bouwen voor Voedseltuin

Op donderdag 28 mei verzamelden zo’n 30 ERA Contour-medewerkers op het Buurman-terrein. Na een rondleiding werden de groepen verdeeld in 4 verschillende teams, die elk naar eigen inzicht een object mochten bouwen voor de Voedseltuin. “Er is onder meer behoefte aan een keukenmeubel, een entreepoort en constructies die om de groentebedden geplaatst kunnen worden”, instrueerde Gathier de deelnemers. “Een jury beoordeelt de objecten uiteindelijk.”

Na dit figuurlijke startschot zetten de deelnemende teams de eerste ontwerpschetsen op papier, om zich vervolgens door de bouwmarkt te gaan bewegen, op zoek naar de juiste materialen voor de zo hier en daar verrassend goed uitgewerkte schetsen.

Keukenmeubel, toegangspoot en vergaderschommel

Gedurende een aantal uren overlegden, tekenden, zaagden, schroefden en groeven de ERA Contour-medewerkers fanatiek. Het eindresultaat mocht er zijn: de 4 teams hadden respectievelijk een keukenmeubel, en verrijdbaar keukenmeubel, een representatieve toegangspoort en een ‘vergaderschommel’ gemaakt.

Elk team vond dat de eigen bijdrage ‘zonder twijfel’ met de hoogste eer zou gaan strijken. In zekere zin zou dat ook terecht zijn geweest: alle teams realiseerden met bewonderenswaardige inzet een object dat de medewerkers en bezoekers van de Groentetuin ongetwijfeld veel plezier bezorgt. “Ik ben echt onder de indruk van alle ontwerpen”, aldus Max de Korte, coördinator van de Voedseltuin en een van de juryleden, net als Van de Berg.

Afval bestaat niet

Toch kon er uiteindelijk maar 1 team de symbolische winnaar zijn: de zogenoemde ‘inspiratiewisselbeker’ ging naar de ‘Prachtige Poort’. Het winnende team werd niet alleen geprezen vanwege het kunstzinnige ontwerp van de toegangspoort tot de Voedseltuin , maar vooral ook omdat zij 100% van het materiaal gebruikt hadden.

De Prachtige Poort – en de 3 andere ontwerpen – liet eens temeer zien dat het restmateriaal, dat de bouwsector voorheen nog wel eens als ‘afval’ beschouwde, de basis kan vormen voor de prachtigste nieuwe ontwerpen. Kort en goed: afval bestaat niet.

Foto: Van afvalmateriaal op bouwplaatsen nieuwe producten maken.

In Duurzaam Gebouwd Magazine #30 gaat het artikel 'Afrekenen met het A-woord' in op het samenwerkingsverband tussen ERA Contour en Buurman. Hierbij schoof ook Duurzaam Gebouwd-expert Michiel Haas van NIBE aan.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Henk-Jan Hoekjen

Meer nieuws uit Rotterdam, Zuid-Holland