Neem vanzelfsprekendheid onder de loep

Meestal gaan de dingen zoals ze gaan. “We doen het al 15 jaar op deze wijze. Dus het is oke!” Als we deze vanzelfsprekendheid kritisch onder de loep nemen en ons bewust worden van waar we mee bezig zijn, dan kan dit ons perspectief compleet veranderen.

Dan realiseren we ons misschien dat deze vanzelfsprekendheid ineens niet meer zo van deze tijd is. We leven tenslotte in een nieuwe wereld en een nieuwe economie. Het vrolijkt mij op als ik mijn verhaal over de transformatie van lineaire naar circulaire economie kan vertellen. Over een wereld waarin wij niets weggooien.

Dan zie ik de vanzelfsprekendheid veranderen in verwarring en verwonderen. "Hoe kan ik dit niet eerder gezien hebben? Is het dan echt zo simpel?" Ik wil met Desko laten zien dat er een duurzame wereld bestaat en heb daarbij alle vanzelfsprekendheden losgelaten. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, maar samen met een fantastisch team en partners met een zelfde visie. Wij creëren een wereld waarin afval niet bestaat en weggooien niet meer voor komt. De keten van grondstof > eindproduct > afval maken we volledig rond.

Als 'kantoorinrichter van de toekomst' mogen we ons met trots expert noemen in de circulaire economie. Hoe doen we dit? Mensen hebben de drang om te vernieuwen, dat is nou eenmaal een cyclus die in alle aspecten van ons leven voorkomt. Maar betekent dat dan ook dat het vervangen van ‘het oude’ moet resulteren in weggooien? Nu ieder bedrijf kostenbeheersing en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan, is het niet meer te verantwoorden dat we nodeloos verspillen.

Inloop loungeplek, gemaakt van oude archiefkasten

Andere manier van denken

Wij gunnen producten een tweede of zelfs derde leven en daarom zijn wij grote voorstanders van een andere manier van denken. Hierbij wordt er in de creatiefase van producten al gekeken naar hoe zij in de gebruiksfase makkelijk demontabel zijn en de verschillende materialen eenvoudig gescheiden kunnen worden. Oftewel: circulair inkopen, waarbij er zoveel mogelijk wordt gelet op hergebruik van onderdelen en grondstoffen waarbij kwaliteitsverlies wordt vermeden. Tevens is het ook een principe dat tijdens de productie, gebruik en verwerking van het product geen schadelijke stoffen worden uitgestoten.

Het opknappen van producten, zodat ze in hun tweede leven (of zelfs een later stadium) voordeliger en perfect kunnen functioneren. Daardoor ontstaan er ook andere verdienmodellen: onze klant neemt af en betaalt voor verbruik en/of gebruik. Wij blijven de eigenaar en blijven verantwoordelijk voor het gebruik van de producten. Daarmee gaan we verder dan Cradle to Cradle en zetten dit door in de gehele bedrijfsvoering. We zien onszelf als onderdeel van een globaal georiënteerde maatschappij.

Hierdoor komen wij onder andere in contact met mensen, verschillende culturen, producten, instanties, regels, denkwijzen en het milieu. Onze onderneming is volledig ingesteld op al deze facetten en ondernemen met het oog op duurzaamheid en niet op vanzelfsprekendheid. We werken samen met Circle Economy, bouwbedrijven en architecten. We komen dan ook graag in contact met alle partijen die duurzaamheid willen toepassen binnen de kantorenomgeving.

Deel dit artikel

permalink